Пред евродепутати френският президент Еманюел Макрон предупреди за европейска гражданска

...
Пред евродепутати френският президент Еманюел Макрон предупреди за европейска гражданска
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Пред евродепутати френският президент Еманюел Макрон предизвести за " европейска революция " сред демократичните демокрации и авторитаризма

© Reuters 3.8% растеж на българския Брутният вътрешен продукт през 2018 година чака Международния валутен фонд (МВФ). Прогнозата остава непроменена по отношение на миналата оценка на фонда. Бившият вицепремиер Ивайло Калфин е един от двамата претенденти , които остават в конкуренцията за поста на общоприет шеф на Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ). Другият, който комисията по бюджетен надзор в Европейския парламент остави в съревнованието, е някогашният финландски министър на външните работи Виле Итала.

Промени в общия организационен проект на община Царево плануват застрояване на нови 83 хектара от естествен парк " Странджа ". Най-драстично се усилват зоните за нови вилни селища, къмпинги и хотели в селата Резово (106%), Синеморец (54%), Варвара (33%), както и общо по крайбрежната линия на общината (22%).
По време на лекция в УНСС президентът Румен Радев насърчи основаването на нови партии - поради " разочарованието на хората от политическото статукво ".

В профилирания съд е импортиран обвинителният акт против някогашния началник на Агенция " Пътна инфраструктура " Лазар Лазаров, който е упрекнат за занемареност във връзка със градежа на автомагистрала " Марица ".

Родители на деца с увреждания стачкуваха за следващ път с искане за цялостна промяна на държавните политики по отношение на тях, тъй че да им се обезпечи достъп до сложни услуги. Те упорстват за нова система за оценка на увреждането и потребностите, което това увреждане поражда, с оглед общественото включване.

Свят

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Майк Помпео е построил " положителни връзки " със севернокорейския водач Ким Чен Ун , когато са се срещнали предходната седмица. Това написа в Twitter американският президент Доналд Тръмп и по този начин удостовери информацията за загадка среща в Пхенян. Визитата е контакт на най-високо ниво сред Съединени американски щати и Северна Корея от 2000 година насам. Очаква се Тръмп да организира среща с Ким до юни, като детайлностите към момента се прецизират. Помпео изчаква утвърждение от Сената за поста държавен секретар.

Китай означи растеж на Брутният вътрешен продукт от 6.8% през първото тримесечие на годината , което подхожда на прогнозите на анализаторите и е третото следващо тримесечие, в което страната записва напредък с подобен ритъм. Ръстът се дължи на имотния пазар, продажбите на дребно и вложенията, а производството леко изостава. Темпът може да се забави до края на годината поради ограниченията, подхванати от Пекин за ограничение на задълженията на фирмите и охлаждането на имотния пазар в огромните градове.

" Развитията в Сирия и другаде направиха незабавно прекосяването ни към нова изпълнителна система ", уточни турският президент Реджеп Тайип Ердоган и разгласи предварителни парламентарни и президентски избори на 24 юни

Фотограф: Reuters Британският медиен регулатор стартира седем следствия дали съветската RT e нарушила разпоредбите за безпристрастност и обективност в предаванията си след отравянето на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал в британския град Солсбъри предишния месец. " Станахме очевидци на доста нарастване на броя стратегии, което изисква следствие ", разяснява представител на регулатора.

Икономика

Населението на България продължава да понижава и да застарява . По последни данни на Национален статистически институт броят му пада до малко над 7 млн. души през 2017 година Най-големият спад е забележим при хората в трудоспособна възраст, до момента в който междинната дълготрайност на живота нараства. Така все по-малко работещи устоят от ден на ден възрастни хора и деца. Броят на емигрантите също продължава да пораства, като през предходната година всеки втори от тях е на възраст 20 - 39 години.

Почти 85% от фирмите в страната чакат по-високи доходи тази година . Причината са прогнози за мощен стопански напредък и рекордно ниска безработица, демонстрира обичайното проучване на Deloitte за настройките на бизнеса. Очакванията на финансовите шефове в България са и най-оптимистични измежду страните в района.

Излишните болнични кревати за интензивно лекуване в страната са близо 6 хиляди съгласно новия план на Националната здравна карта. Тъй като миналата карта беше анулирана от съда, наложи се процедурата да се възобнови. Според новия вид на здравната карта на България са нужни 32.3 хиляди болнични кревати, с цел да се удовлетворяват потребностите от болнична помощ.

Бизнес
Бившият министър на стопанската система и финансите и подуправител на централната банка на Италия Фабрицио Сакомани, е новият ръководител на борда на шефовете на Unicredit. Той наследява поста на Джузепе Вита, който го заемаше от май 2012 година По-голямата част от кариерата на Сакомани минава в Bank of Italy, където стартира работа от 1967 година Работил е също в МВФ и Европейска банка за възстановяване и развитие.

Инвестбанк публично купи ТБ " Виктория " за незнайна сума . Това става пет месеца след подаването на обвързващи предложения. Договорът е подписан на 16 април, стана ясно от известие на интернет страницата на притежателя на продаваната банка - банкрутиралата КТБ. В него се споделя още, че по едно и също време ще бъде направено прехвърлянето и приемането на контрактуваната цена за 100% от капитала на " Виктория " и депозита, който има банката към КТБ, която е неин притежател. По данните от доклада на " Виктория " в Българска народна банка към края на предходната година той е към 85 млн. лева

Черноморската банка за търговия и развиване и Пощенска банка ще финансират построяването на първия Marriott в България. Инвеститор в петзвездния хотел е италианската Finvis. Двете банки взаимно ще дават 58.3 млн. евро. Участието на първата е 32 млн. евро, а на Пощенска банка – 26.3 млн. евро. Собствените средства на вложителя пък са 35 млн. евро. Това ще е първият хотел от интернационалната верига в страната, като София е една от дребното европейски столици, които липсват на картата на марката. Сделки и планове

Българската компания " Евроинс иншурънс груп " (ЕИГ) заяви, че уголемява бизнеса си в Украйна и диверсифицира портфолиото с нов тип немоторни застраховки - тези, осигуряващи покритие на вреди при пътешестване. Това ще стане посредством покупката на локалната компания ERV от сегашния й притежател, немската ERGO. Сделката, чиято цена не се оповестява, предстои на утвърждение от регулаторните управляващи, като желанието е след завършването й двете застрахователни групи да влязат в стратегическо партньорство.

" Градус " внесе в Комисията за финансов контрол проспект за първично обществено предложение на акции (IPO) , оповестиха от управлението й. Дружеството разгласи желанието си за набиране на капитал от Българската фондова борса (БФБ) при започване на февруари. Предвижда се процесът да бъде финализиран и търговията с емисията да стартира доникъде на годината. Ако предлагането е сполучливо, то ще е най-голямото след 2008 година и второто по размер на набраните средства (над 100 млн. лева.).

Частен правосъден реализатор е възобновил продажбата на голф игрището " Света София " край Елин Пелин , което трябваше да стане част от мегапроект на китайския вложител Стиван Ло. След като в края на януари Васил Недялков разгласи парцела за обмен, а десетина дни по-късно спря процедурата по искане на взискателя, в този момент още веднъж се търси покупател за земята, постройките и оборудването. Както и предния път, повода е неуреден дълг на притежателя на " Голф клуб " към проектантската компания " Урбанико ", а началната цена е 12 млн. лева

Производителят на дървесни плоскости " Кроношпан България " е подписал контракт за заем в размер на 100 млн. евро . Кредитът е обезпечен от Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк (България) и австрийската Raiffeisenbank Oberosterreich Aktiengesellschaft и е гарантиран със залог на предприятието. Средствата ще се употребяват за плана във Велико Търново, където с изключение на разширение на производството компанията възнамерява да построи и мебелен клъстер за свои клиенти.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР