Празнуваме 111 години независима и свободна България.На площад Цар Асен

...
Празнуваме 111 години независима и свободна България.На площад Цар Асен
Коментари Харесай

Денят на Независимостта: България празнува 111 години от историческия акт

Празнуваме 111 години самостоятелна и свободна България.

На площад " Цар Асен I " пред Царевец са ситуирани ротите на Националния боен университет " Васил Левски ". Тържествената част от празничната стратегия продължава с проява на строева подготовка.

На днешния ден през 1908 година княз Фердинанд прочита Манифеста, с който страната ни къса васалната взаимозависимост с Османската империя и се трансформира в самостоятелна страна.

Тържества, празнични прояви и възстановки през днешния ден имаше в цяла България.

Кулминацията на празника по традиция обаче е във Велико Търново. Именно там - в църквата " Свети 40 мъченици " Фердинанд прочита историческия манифест и от Княз на Княжество България се трансформира в цар на Царство България.

На площад " Цар Асен I " пред Царевец са ситуирани ротите на Националния боен университет " Васил Левски ". Тържествената част от празничната стратегия продължава с проява на строева подготовка.
Десетки родолюбци се събраха на Паметника на Независимостта в София Te носeха трибагреници и цветя в символ на респект
Стотици са хората, стекли се да участват на кулминационната точка на тържествата.

Църквата „ Свети 40 мъченици” открехна порти празнично още в ранното утро през днешния ден. Манифестът отекна по сходство на събитието от 22 септември 1908 година. С тържествено шествие, празникът се придвижи на хълма Царевец.

Точно в 12:30 ч. в центъра на Велико Търново бе открит единственият у нас пъстър часовник.

Още един щрих в празничната атмосфера внесе и шоу- спектакълът на военните духови оркестри.

След тържествената заря финалните линии на празника ще слагат аудио- образния театър " Звук и светлина " и празничните илюминации.

До провъзгласяването на независимостта се стига 30 години след освобождението на България и 18 години след Съединението.

Хрониката на събитията от историческия 22 септември 1908 година

На днешния ден през 1908 година е скъсана и последната форма на зависивост от Османската империя. Вижте каква е хроника на на събитията в историческия ден.

В нощта против 22 септември министър-председателят Александър Малинов посреща българския княз на яхтата " Хан Крум " край Русе. Оттам цялото държавно управление дружно с княз Фердинанд поемат към Търново. На гара Трапезица обаче князът се отлъчил от делегацията.

Предполага се, че пешком по пътя през Владишкия мост, до църквата " Свети 40 мъченици ", Фердинанд премислял за последно извънредно значимия политически ход.

Минути по-късно, пред събралото се голям брой, отекнал и Манифестът на Независимостта. За него знаели единствено делегатите. Никой от присъстващите жители не подозирал, че ще стане очевидец на исторически акт.

Пристигнал на гара " Трапезица " като княз, от църквата " Св. 40 мъченици " Фердинанд бил изпратен с купата цар. А датата 22 септември 1908 година вечно подрежда страната ни като равноправна измежду европейските страни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР