Празниците наближават, а с тях се увеличава и желанието ни

...
Празниците наближават, а с тях се увеличава и желанието ни
Коментари Харесай

Уикенд в село Гела

Празниците наближават, а с тях се усилва и желанието ни да се отдадем на заслужена отмора. Въпреки че има още малко време до този миг, уикендът е подобаващ за малко бягство от цялата предпразнична лудница и презареждане на батериите.

И къде по-добре може да се случи това, с изключение на в планината. Тази седмица пръстът ни върху картата стопира на родопското село Гела , което е добър избор през всеки сезон, само че през зимата е същинска приказка.

Гела се намира в Южна България, област Смолян. Разстоянието от София е към 240 км., а от Пловдив - към 100. Това, с което най-често свързваме селото, е обичайното надсвирване с гайди, което се организира през юли или август. Тогава може още веднъж да се върнем тук.
 Снимка 457147

Но в този момент времето е не по-малко уместно за спокойствието в сърцето на Родопите, за гостоприемството на локалните и за приказните планински пейзажи в близост.

На 1500 метра надморска височина се оказваме заобиколени и от най-величествените върхове на Родопите , всички по над 2000 метра.
 Снимка 457137

Говори се, че точно тази магичност въодушевява и тракийския артист Орфей. Защото село Гела се датира от учените на близо 3300 години, което го прави едно от най-древните обитаеми места на континента.

През римско време тук е значим културен и търговски център. Днес обитаемото място се гордее със своите две църкви и 11 параклиса с антична история, непокътната и до наши дни.
 Снимка 457148

Село Гела се счита за енергийния център на Родопите и за един от трите в България, дружно с Рупите и Кръстова гора. Затова тук в действителност можем да презаредим батериите, всякога когато всекидневието ни пристигна допълнително.

Климатът е мек през цялата година, а планинският въздух е в действителност лековит за хора с белодробни болести. Слънцето грее над селото в множеството дни от годината, даже когато има сняг , което ще направи разходката ни измежду природата в действителност приятна.
 Снимка 457144

В региона се срещат доста редки животни и растения, а цветето на Орфей можем да забележим единствено тук. Една от спирките по време на разходката ни е ранната византийска базилика, както и старите църкви " Света Троица " и " Света Богородица ".
 Уикенд в Горна Арда
Уикенд в Горна Арда

Бягство измежду природата

А откакто сме се надишали с чистия планински въздух, е време да се скрием на топло в някоя от къщите за посетители . От множеството от тях можем и да съзерцаваме планинските пейзажи, до момента в който ни стане студено и се мушнем вътре в достоверната родопска атмосфера. Защото някои от местата за настаняване са издигнати още през 20-те години на предишния век, което ги прави сами по себе си атракция.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР