Празникът на мъжките рожби - Петльовден, който се отбелязва у

...
Празникът на мъжките рожби - Петльовден, който се отбелязва у
Коментари Харесай

Защо празнуваме Петльовден?

Празникът на мъжките чеда - Петльовден, който се отбелязва у нас на 2 февруари, води началото си от епохата на турското иго . Свързан е със събирането на най-тежкият налог - кръвния.

С кръв от петли, българските фамилии белязвали портите си, с цел да заблудят турските управляващи, че от техните домове към този момент са взети момчета за еничари.
 Възстановка е дело на Клуб Традиция Dariknews.bg

И до през днешния ден Петльовден се чества като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български. Още от есента се дефинира един петел за " татко " и различен наименуван за Петльовден.


 Възстановка е дело на Клуб Традиция Dariknews.bg-->

Петелът - курбан се принася от майката на момчето . С  кръвта му се опръсква прага на къщата и се поставя кръстен знак на челото на момчето - за здраве. На момчето се дава да се допре до острието на ножа.
 Възстановка е дело на Клуб Традиция Dariknews.bg

 
Жените, които нямат мъжка рожба, също честват на този ден, само че си носят петела в къща с момче - там да им го заколят, като имат вяра, че по този начин ще се снабдят с момче да продължи рода им.
 Възстановка е дело на Клуб Традиция Dariknews.bg

По традиция на този ден не се допира нищо остро - нож, секира, ножица, куки . Вярва се, че по този начин децата няма да се родят с белези и ще са здрави.

Историята оживя, разказана от районния клуб Традиция в Шумен. 

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР