Празникът Ханука е празник на светлината. Без светлина няма живот.

...
Празникът Ханука е празник на светлината. Без светлина няма живот.
Коментари Харесай

Чудесата се сбъдват, свободата се извюва: днес имаме средството, с което да преборим COVID |

" Празникът Ханука е празник на светлината. Без светлина няма живот. Да не забравяме, че чудесата се сбъдват, че свободата би трябвало да се извоюва и че би трябвало да пазим постоянно светлината, която ни води в вярната посока. Хаг Самеах! (Весел празник!) "

С тези думи ръководителят на Организацията на евреите в България доцент Александър Оскар се обърна към членовете и приятелите на еврейската общественост, събрали се в Централната софийска синагога за запалването на седмата свещ за празника на светлината Ханука.

На церемонията довечера участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, зам.-посланикът на Израел в България Наама Леви, посланиците на Германия, Испания и Италия.

На Ханука се чества знамение, случило се през 3597 година от еврейския календар (165 – 167 година пр.н.е.). Тогава Израел е под елинска власт, ръководят Селевкидите. На евреите е неразрешено да живеят по законите на Тората, службата в Храма е неразрешена, а светлината от менората (ритуалния седемсвещник) – угасена и осквернена. Преданите на Тората евреи под предводителството на Йехуда Макабей се подвигат на въстание. Малобройните въстаници побеждават многочислената армия. Когато влизат в осквернения храм, те би трябвало да възпламенят още веднъж светлината, само че намират една дребна стомничка с осветлен зехтин, който можел да гори единствено един ден. Става знамение – светлината гори в свещника не един, а осем дни. Точно толкоз са нужни за приготвянето на ново осветено миро. Ханука отбелязва първия път в историята, когато един народ въстава за духовната си независимост.

В продължение на 8 дни всички синагоги палят свещите в ритуалния свещник - ханукия. Пали се една съществена свещ, наречена шамаша, която заема централно място и пази светостта на ханукията от опозоряване. С шамаша се палят останалите свещи, съответстващи на следващия ден от празника. Във всеки еврейски дом се слага ханукия на прозореца, а на децата се раздават дарове и лакомства.

" Бих желала да обърна внимание на един аспект от историята на празника, на който рядко обръщаме толкоз внимание - въпросът за това за какво и по какъв начин са намерили мощ в себе си макабейците да възпламенят дребната каничка с олио, която са намерили в храма, която видимо и изрично е можела да стигне единствено за един ден. (...) Не можем да не си задаваме въпроса: „ А за какво са го запалили? Знаели ли са, че ще гори осем дни? Какво са очаквали да се случи?. По-скоро са знаели, че ще гори единствено един ден ".

Отговорът на мъдреците ни споделя, че евреинът постоянно би трябвало да извърши своята част от делото, с цел да чака по-късно Бог да се причисли към него и да му помогне посредством знамение. Всеки от нас би трябвало да извърви своя път. Всеки от нас би трябвало да извърши своята работа и едвам тогава ще се случват чудеса - сподели София Коен, ръководител на Централния израилтянски нравствен съвет. - Да, ние се прекланяме пред Бог му благодарим за това, което е направил за нас, само че дано не забравяме и подвига на хората, на тези, които са били в по-слаба позиция, само че са повярвали в себе си, повярвали са и в Божията поддръжка и в това, че ще съумеят. Надявам се и ние да почерпим от образеца им и да намерим сили в себе си, даже когато нещата наподобяват невъзможни. Когато се изправяме пред големи провокации, да създадем първата стъпка, а по-късно и още една, и още една и да не се отхвърляме в никакъв случай да се стремим към това светът да стане по-добър, по-свят. Такъв, какъвто ни се желае да бъде. "

За голямото предизвикателство на пандемията приказва доцент Оскар, който е и шеф на Клиниката по очни заболявания в Александровска болница.

" През последните близо две години ние живеем в доста сложни времена. Всички ние сме участници в една борба с незабележим зложелател - с вируса, причиняващ Коронавирус. За благополучие, през последната една година имаме към този момент ваксина - средство, с което да преборим тази подла болест ", сподели той и акцентира, че както макабейците са извоювали свободата си, по този начин и ние през днешния ден би трябвало да отстояваме какъв брой е значимо хората към нас да се имунизират, с цел да успеем да се преборим. " Това е борба, която можем да спечелим, единствено в случай че сме решителни " - акцентира той.

Във време на тествания се нуждаем от светлина, сили и религия, от опора, която можем да намерим в традициите и полезностите, които носим, уточни кметът Фандъкова. Неведнъж сме прекосявали през разнообразни тествания и в този момент прекосяваме през разнообразни рецесии, само че сме се справяли и ще се оправим и този път, тъй като съумяваме да съхраним всичко скъпо, нашите добродетели, щедростта, мъдростта и човещината, добави тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР