Правят се заобиколни начини за повишаване на цените и това

...
Правят се заобиколни начини за повишаване на цените и това
Коментари Харесай

Експерт: Търсят се заобиколни начини за повишаване на цените

Правят се заобиколни способи за повишение на цените и това не е почтено по отношение на хората. Всичко нараства. Обикновено се потегля от цените на силата, минава се през услугите и се стига до заплатите. Това разяснява икономистът Стоян Панчев пред Нова телевизия. Инфлацията понижава, само че това не значи, че са намалели цените - те не се връщат обратно, просто понижава темпът на растеж при тях, изясни специалистът.
" Има разнообразни индикации, че тази година ще забележим понижаване на инфлацията. Последната година имаме негативен растеж на паричното предложение -4%, което значи, че ще имаме спад в цените, само че евентуално ще има и криза. Повишаването на лихвите от централните банки е тъкмо за предизвикването на криза и преодоляването на цените ", изясни Панчев. Той предвижда застоялост или нулев растеж, както планува Българска народна банка за 2023 година, или даже криза. Спадът в стопанската система ще е сред 0 и 4%. Но в случай че войната в Украйна се развихри с по-голяма скорост или различен " черен лебед " като коронакризата, тогава ще има смяна, счита Панчев.
По-дългосрочната му прогноза е, че инфлацията ще е по-дългосрочна, а на рецесията ще се отговори със основаването на нови пари и нова инфлация. В частния бранш съвсем се настига инфлацията със заплатите, само че в обществения бранш се изостава съществено.
Като образци за заобиколен метод за повишение на цените той даде концепцията за отпадане на месечната карта за градски превоз в София и настояването на ресторантьорите да включат бакшиша в сметката, като последното било и опит за повишение на приходите в тази промишленост - вместо да платят работодателите, хората да поемат това.
Междувременно от данните на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите стана ясно, че след лекото поевтиняване цените на храните още веднъж са тръгнали нагоре.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР