Правото на ремонт е спорeн казус не само в ИТ

...
Правото на ремонт е спорeн казус не само в ИТ
Коментари Харесай


Правото на ремонт е спорeн казус не само


Правото на ремонт е спорeн проблем освен в ИТ промишлеността, само че и при тракторите
(снимка: CC0 Public Domain)

Групов правосъден иск, заведен в Чикаго, упрекна John Deere, че упражнява монопол върху правото на ремонт. В делото се твърди, че компанията употребява софтуерно „ заключване ” и лимитира достъпа до документи и принадлежности за ремонт, което затруднява фермерите да поправят личното си селскостопанско съоръжение.

John Deere е един от най-големите производители на трактори и селскостопанска техника в света, отбелязва. Фирмата интензивно създава и предлага и „ смарт ” земеделска техника: самостоятелни трактори, „ умни ” аграрни дронове и други

„ Земеделските производители обичайно постоянно са имали опция да ремонтират и поддържат личните си трактори, в случай че е належащо, или да откарат своите машини при самостоятелен монтьор ”, се споделя в правосъдния иск. „ В по-новите генерации селскостопанско съоръжение на Deere съзнателно се монополизира пазарът на услуги по ремонт и поддръжка на селскостопанската техника ”, което на процедура прави независимия ремонт неосъществим.

Искът твърди още, че John Deere нарушава антитръстовите правила. Освен това производителят нелегално „ обвързвал ” фермерите с упълномощени от него сервизни центрове.
още по темата
John Deere от ден на ден употребява софтуерни принадлежности за „ заключване ” на избрани функционалности, които могат да са свързани и с ремонтирането. Това пречи на фермерите и самостоятелните механици да поправят тракторите – без профилиран програмен продукт или принадлежности от същия производител.

Сега, в случай че фермер желае да поправи личния си трактор John Deere, той най-вероятно би трябвало да го „ хакне ”, с цел да заобиколи софтуерните блокажи на компанията. Ситуацията е толкоз обострена, че сътвори взрив на вторичния пазар. Използваните трактори се продават за стотици хиляди долари, тъй като са по-лесни за ремонт от актуалните машини.

Съдебният развой е следващата стъпка в многоетапния развой на изясняване на правата и отговорностите по отношение на правото на ремонт, който към този момент засегна и някои ИТ производители като Apple. Когато производителите затрудняват хората да поправят движимостите си, това непроменяемо води до неодобрение и опозиция.

И в случай че за някои ИТ консуматори неудобството е обвързвано по-скоро с невъзможността за възобновяване и възстановяване на хардуера, то при земеделските производители всекидневно става дума за неспособност за работа, която, заради естеството на земеделието, всекидневно не търпи нито ден отсрочване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР