Правото на неприкосновеност на личния живот е все по-актуален актуален

...
Правото на неприкосновеност на личния живот е все по-актуален актуален
Коментари Харесай

Big Data има капацитет да наруши правата на хората в глобален мащаб

Правото на цялост на персоналния живот е все по-актуален настоящ въпрос за правата на индивида . И вярно, Big Data (Големите данни), комбинирани с изкуствен интелект и програмен продукт за различаване на лица, имат потенциал да се намесят в живота на хората невиждано, в някои случаи в световен мащаб , оповестява The Conversation.

Докато огромна част от полемиката се концентрира върху това, по какъв начин обществените медии и софтуерните компании употребяват данните , които събират за своите консуматори, би трябвало да се обърне по-голямо внимание на по-широката връзка сред нарушаванията на неприкосновеността на персоналния живот и други типове нарушавания на правата на индивида .

Причината е елементарна. Масовото навлизане в персоналния живот може да подкопае правата на милиони, в случай че не и на милиарди , хора по света, защото държавните управления получават невиждана дарба да дискриминират , дискредитират и да задушават несъгласието, в това число посредством принуждение.

Какво може да се направи, за да се ограничи въздействието върху човешките права , нужен е многостранен метод, който включва гражданското общество , частния бранш, неправителствените организации и самите страни.

Организациите, които поддържат правата на индивида, би трябвало да основат фондове за човешки права и технологии. Активисти към този момент употребяват нови технологии, с цел да следят и документират злоупотреби . " Амнести интернешънъл " да вземем за пример работи с компания за разбор на данни, с цел да дефинира равнищата на ненавист към дамите в Туитър. Този вид нововъведения следва да се предизвикват.

Държавите би трябвало да договарят за нови правила и закони за цифровата епоха . Декларацията от Монреал за виновното потребление на изкуствен интелект предлага съществено изказване за нуждата от етично развиване на новите технологии . По сходен метод, представител на Организация на обединените нации по правото на цялост на персоналния живот води напъните за създаване на по този начин наречения " Проект за юридически инструмент за ръководеното от държавното управление наблюдаване и цялост на персоналния живот ". Тези начинания и други сходни би трябвало да бъдат подкрепени.

Държавите, които употребяват технология за нарушение на правата на индивида, са опасност за хората. Тези, които имат състоятелен боязън от гонене, ще се нуждаят от отбрана.

И най-после, страните, които имат вяра в учреден на правила интернационален ред, би трябвало да удвоят напъните си за справяне с безнаказаността. Нарушенията на човешките права пораждат, тъй като рядко се търси отговорност на тези, които правят нарушаванията .

Неуспехът да се управлява нахлуването в персоналния живот на база технологиите, ще има съществени последици .

Четири образеца, които илюстрират тази точка. Права на дамите: Технологиите за наблюдаване постоянно се употребяват за ръководство на морала, изключително тук-там, където няма ясно разграничаване сред " грях " и закон. Примерно Саудитска Арабия. През 2017 година Human Rights Watch заяви, че саудитските съдилища употребяват " неразбираемите разпореждания " в закона за битка с киберпрестъпността, с цел да " глобяват хора, обвинени в осъществяване на полови връзки отвън брака, в това число блудничество ". Жените заплащат непропорционално висока цена за тези нарушавания на правата.

Според Международната асоциация за лесбийки, гейове, бисексуални, транс и интерсекс, 72 страни не разрешават еднополовите връзки: Технологиите за наблюдаване дават опция на държавните управления да " изхвърлят " и дискредитират човеци. Те знаят къде хората спят и с кого, и капацитетът, един живота да бъде погубен, е в действителност огромен.

Изтезания: Правителствата, които нарушават неприкосновеността на персоналния живот, с цел да потискат малцинствата, постоянно са същите държавни управления, които няма да се за потреблението на изтезания, с цел да запазят контрола над своите жители.

Ако държавните управления могат да наблюдават всяко едно придвижване на своите жители, то не е мъчно жителят да бъде погубен . Убийството на Джамал Кашоги е драматичен образец за това. " Ню Йорк Таймс " оповестява, че саудитците са употребявали шпионския програмен продукт на " Пегас ", с цел да подслушват Кашоги, като по този метод подкрепят убийството му.

Други държавни управления могат да поясняват неналичието на отговор като позволение за гонене на публицисти. Това не е хипотетична угриженост . Според IFEX, организация, отдадена на отбраната на свободата на изложение, 78 публицисти са били убити през 2018 година, а други 159 са затворени.

Това изобщо не е пресилване, всички страни събират данни за своите жители . Това няма да завърши, тъкмо противоположното и в случай че остане не следено, нахлуването в персоналния живот посредством технологиите има капацитета да изложи на риск всяко човешко право в мащаб, който би бил в действителност отблъскващ .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР