Православните християни отбелязват най-големия християнски празник - Възкресение Христово. Възкресение

...
Православните християни отбелязват най-големия християнски празник - Възкресение Христово. Възкресение
Коментари Харесай

Христос Воскресе!

Православните християни означават най-големия християнски празник - Възкресение Христово.

Възкресение Христово е най-голямото свещенодействие на християнската вяра.

Според Евангелията, седмица преди да бъде разпнат, Исус влиза в Йерусалим като Месията, изпратен от Бог, с цел да избави човечеството. От тогава този ден се чества като Цветница.

Юдейските свещеници се опълчват на " самопровъзгласилия се " Божи наследник и го афишират за нарушител.

Няколко дни след влизането на Исус в Йерусалим, един от неговите апостоли- Юда Искариотски, го предава на римските управляващи против 30 сребърника.

Исус е наказан на гибел. Според тогавашните порядки, той е минал пътя до връх Голгота, носейки кръста, на който е щял да бъде разпънат.

Тълпата, посрещнала го на Цветница с крясъци " Осанна " (Слава), в този момент се обърнала против него и крещяла " Разпни го ".

Враговете на Исус поставят на главата му трънен венец, с цел да се подиграят с изказванията му, че той е цар на небесните владения.

В петък Христос умира в страдания на кръста и е заровен в пещера до Голгота. Римските управляващи затварят пещерата с голяма канара, с цел да попречат на христовите почитатели да отнесат тялото и да го погребат съгласно техните разбирания.

В неделя след Разпети петък, Дева Мария и Мария Магдалена отиват при пещерата, с цел да оставят цветя на гроба на Христос.

Те обаче намират пещерата празна и божи вестител им се явява, с цел да им заяви, че Христос е възкръснал - неоспоримото доказателство, че той е Божият наследник.

Католическата черква пресмята Великден по Грегорианския календар, до момента в който православните църкви употребяват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години - на друга.

Според националната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата.

На този ден дребни и огромни се чукат за здраве с боядисани в алено яйца - знак на пролятата христова кръв. Чието яйце се окаже най-здраво, той ще бъде най-здрав през цялата година.

News.bg честити празника на всички свои читатели.

Христос Воскресе!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР