Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Свети Стилиян

...
Православната църквата почита паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Свети Стилиян
Коментари Харесай

Прекрасни имена черпят заради прочут монах и лечител, пазител на децата

Православната църквата уважава паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски. Свети Стилиян е роден в Пафлагония Мала Азия.

Живял е в края на IV и началото на V век. Стилиян раздал имуществото си, станал духовник и се прочул като вълшебен врач на децата, поради което получил прозвището „ Детепазител “.

Светецът се приема за патрон на педиатрията и педагогиката. На иконите най-често се изобразява по какъв начин с дясната си ръка прави „ благославящ “ жест, държи патерица, сочи с дете или с държи в лявата си ръка кърмаче.

Почита се изключително доста като настойник на децата и изключително на кърмачетата. Има една икона, среща се в черквата на с. Сатовча, Разложко, на която Св. Стилиян е прегърнал 14 пеленачета. Той ги пази от „ детешката болест “, както наричали детския паралич, а и от други болести.

Народният фетиш към св. Стилиян е развъртян най-вече в южните български земи, където назовават светеца и празника му „ Щири “ (в Родопите), „ Шилимен “ (в Пирин) или „ Щилиян “ (в странджанския край) и още „ Щилено “ или „ Детешки празник “.

Светецът се изобразява още върху украшения и амулети, изключително такива, които са предопределени за деца. В деня на неговия празник майките месят и раздават за здравето на рожбите си питки, намазани от горната страна с мед, а на някои места и варена царевица.
Жените палят свещи пред иконата на светеца и през целия ден не работят нищо, с цел да не боледуват децата им.

На 26 ноември имен ден честват всички, които носят името Стилиян (означава - стълб), Стилиан, Стилян, Стилиана, Стиляна, Стела, Стилияна, Щилиян (Щилиян - вариация на Стилиян), Щилияна, Щерян, Щеряна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР