Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св.

...
Православната църква почита паметта на първия християнски мъченик – Св.
Коментари Харесай

Голям празник! 48 обичани имена черпят на последния за годината имен ден!

Православната черква уважава паметта на първия християнски страдалец – Св. Стефан.

Той е основател на първата християнска общественост. Тъй като тя почнала да набира мощ, юдеите завидели на Св. Стефан, оповестили го за лъжец и го пребили с камъни. Единствената, която се молела за него, била Св. Богородица.
Традиции и Обичаи на Стефановден
Стефановден е третият ден на Коледа и последният празник за годината. Приготвят се месни ястия и на трапезата се събира цялото семейство. Младите фамилии вървят на посетители на кумовете си или на по-възрастни родственици Най- постоянно се подготвят свинско с кисело зеле и баница с месо.

Един от главните традиции, свързани с 27 декември, носи името ладуване. Момите се събират и гадаят дружно за сватба. Всички неомъжени дами топят китки, привързани с пръстен или различен персонален предмет, в ново менче цялостно с вода.

На другата заран една от момите, облечена като младоженка, вади китките от менчетата и назовава за сватба и благополучен фамилен живот.

Момите поставят ечемик под възглавниците си и се надяват да сънуват бъдещите си съпрузи през нощта.

На Стефановден се съблюдават обичаите за Мръсните дни. През този интервал хората се пазят от зли сили. Не се върви на открито през ноща, а дамите следват редица традиции, с цел да предпазят домовете си от злото.

Имен ден честват и всички, които носят имената Стефан, Стефана, Стефанка, Стефания, Стефи, Стефка, Стефко, Стефчо, Стоян, Стояна, Стоянка, Станимир, Станимира, Венчо, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станислав, Станислава, Станчо, Стоил, Стоила, Стоилка, Стоимен, Стоичко, Стою, Таня, Теки, Теньо, Фани, Цако, Цанка, Цанко, Цано, Цанчо, Цоко, Цона, Цонко, Цоню, Шон, Шона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР