Православната църква почита днес светите безсребреници Козма и Дамян, покровители

...
Православната църква почита днес светите безсребреници Козма и Дамян, покровители
Коментари Харесай

Православните почитат днес свети безсребреници Козма и Дамян

Православната черква уважава през днешния ден светите безсребреници Козма и Дамян, настойници на лекари и лечители.

Братята Козма и Дамян живеели през ІІІ в. в покрайнините на Рим. Те били възпитани във религия и благочестие, привличало ги и лекарското изкуство. След като се изучили, поради тяхната обич към Бога и близък Той ги дарил и с чудодейната мощ да лекуват всевъзможни заболявания и премеждия измежду хората. От огромна признателност към Бога светите братя лекували, без да вземат пари от болните, по тази причина били наречени безсребреници.

Заради християнската религия, която изповядвали, те били застрашени със гибел. Когато пратили бойци да ги заловят, по избор на излекуваните от тях хора лечителите се скрили в една пещера. Така вместо тях били хванати почтени хора. Щом двамата братя разбрали за това, те не могли да понесат мисълта, че различен може да пострада поради тях, по тази причина отишли и се предали непринудено.

Императорът бил податлив да ги освободи, в случай че те принесат жертва на езическите богове. Но щом изрекъл тези думи, той се свлякъл на земята. Така императорът бил реализиран от Божието наказване за дръзките си думи. Направил изпитание да стане, само че не съумял. Тогава той осъзнал, че християнският Бог е същинският Бог, повярвал и помолил св. братя да го излекуват, а от признателност към тях ги освободил.

След това Св. Козма и Св. Дамян траяли да лекуват и да оказват помощ на хората. Междувременно един различен доктор им завидял за славата, завел ги един път в гората и там по нечовечен метод ги умъртвил в 284 година
На днешния ден храмов празник имат два български манастира - Кукленският манастир " Св. св. Козма и Дамян " и Гигинският манастир, именуван още черногорски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР