Православната църква почита днес Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от

...
Православната църква почита днес Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от
Коментари Харесай

Необикновени имена черпят днес, почитаме светещ Светец

Православната черква уважава през днешния ден Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от знатно римско семейство. Той получил християнско образование. Когато бил на 20 години, св. Елевтерий бил провъзгласен за свещеник.
Светият отец съдействал доста за подсилване на Христовата религия със своите мъдри проповеди и всеотдайна работа на Бога и паството си.

Кратко житие съществуване на Светеца
По време на ръководството на Илия Адриан I, който бил ревнив идолопоклонник, чудният Елевтерий сияел като ярка звезда.Той е роден в Рим в фамилията на знатни и богати родители. Майка му просветена от свети деятел Павел, приела кръщенето и била наречена Антия. Тя кръстила сина си Елевтерий и почнала да го възпитава в строго благочестие.
Едва 20-годишен Светецът бил назначен за свещеник. Той сияел като светилник на свещник и светил със светлината на Божието слово, водейки мнозина към познанието за Единият Бог.
Филикс бил изпратен да залови Елевтерий, само че когато чул по какъв начин се излива потока от чисто обучение, самият той почнал да слуша деликатно и да се удивява от силата на Христос. Мигом заменил гнева си с благост, отворил сърцето си, което било готово да одобри семето на словото Божие. Така не запомнил цялото минало, от бандит станал добър и почтен.
Когато двамата пристигнали в Рим, християните научили, че Филикс е приел Христовата религия в сърцето си. Един ден царят, обладан от зли сили, изпълнен с яд, заповядал да донесат медно легло, да сложат под него доста нагорещени въглени, а на самото легло да положат гол мъченикът Елевтерий и да държат огъня, до момента в който той загине, тъй като не желал да се откаже от вярата си в Христа.
Бог свише облекчил страданията на мъченика, който се радвал, охладен от росата. Отново била извадена желязна решетка, а под нея накладили огън, от горната страна изливали масло. Щом положили мъченика на тази решетка, мощният огън загаснал на мига, а желязната решетка станала студена, като че ли била полята не с масло, а с вода и по този начин Бог опазил мъченика Елевтерий недокоснат.
Мъченикът, застанал пред царя, почнал да му приказва самоуверено: – „ Каквото и да правиш, няма да ме принудиш, да се откажа от благочестивият ми живот. “
Това не се харесало на император Ариан, който бил прочут като върл богохулник. Той изправил епископа на съд в Рим и го подложил на безчовечен изтезания и най-после заповядал да го обезглавят.
На този ден честват всички с имената Свобода, Елевтери, Елевтерий, Елевтерия, Елевтер.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР