Православната църква почита днес Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от

...
Православната църква почита днес Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от
Коментари Харесай

Празник: Необикновени имена черпят днес, почитаме светец чудотворец

Православната черква уважава през днешния ден Св. свщмчк Елевтерий, който произхождал от знатно римско семейство. Той получил християнско образование. Когато бил на 20 години, св. Елевтерий бил провъзгласен за свещеник.

Светият отец съдействал доста за подсилване на Христовата религия със своите мъдри проповеди и всеотдайна работа на Бога и паството си.

На 20 година бил възведен в ранг свещеник Илирийски и скоро се посочил на висотата на своето звание със светостта на живота си и с ефективно разпространяване и подсилване на християнството измежду паството си.
Слухът за неговата сполучлива активност в интерес на преследваното християнство достигнал до Рим. Император Адриан го извикал и след доста изтезания заповядал да обезглавят този Христов изповедник.

Поразен от чудесата, станали при изтезанията на Елевтерий, до който не се докоснали пуснаните против него зверове и който измежду огъня останал незасегнат, самичък перфектът Коривон се обърнал към Христа и приел дружно с Елевтерий мъченическа гибел.

Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която пристигнала да целуне умрелия си наследник. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч още и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа.

Мощите на свещеномъченик Елевтерий в този момент се намират в Рим, в църквата "Св. мъченица Сусана ".

Преподобният Павел Латрийски бил роден в град Елей в Мала Азия, покрай Пергам, от благородни родители. Още като дребен той изгубил татко си и се възпитавал в обителта на свети Стефан във Фригия.

Скоро по-късно погребал и майка си и още като младеж напълно се посветил на служение на Бога в един манастир на планината Латра, близо до Милет. Той умъртвявал плътта си, в никакъв случай не лягал на одър и даже на черга, а облегнат на някое дърво или камък, си отдъхвал в къс сън. Често, с цел да преодолее съня, той окачвал два огромни камъка на гърба си и преди утренята обикалял манастира или на брега на близкия поток се предавал на гореща молитва и богомислие.

Но преподобният Павел не се задоволил с тези подвизи и с цел да се посвети всецяло на Христа, се отдръпнал в мълчание в една пещера, а по-късно се преселил на една висока планина. Овчар инцидентно го разкрил в уединението му и му доставял храна.

Преуспявайки в духовното съвършенство, той се сподобил от Бога с подарък да вижда невидимия свят и вършел чудеса.

Славата на дивните му подвизи и на светото му житие привличала при него доста подвижници, които се заселили в подножието на скалата и устроили манастир. Император Константин Багрянородни постоянно му пишел, като го молел за молебствия и препоръки. Българският цар Петър и римският папа го почитали поради богоугодния му живот.

Тъй като безмълвието му се нарушавало от многочислените гости, преподобният Павел на два пъти се оттеглял на остров Самос, където основал лавра и възстановил три манастира, разорени от агаряните. Когато още веднъж се завърнал в Латра, той предсказал часа на кончината си. После слязъл от планината, благословил братята и с мир предал духа си на Господа.

На този ден честват всички с имената Свобода, Елевтер, Елевтерия, Стамат и Стамо.

Стамат от гръцки значи „ спирам, приключвам “. Има същото значение като името Запрян.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР