Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден

...
Православната църква почита днес паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден
Коментари Харесай

Жените не работят в деня на св. Анастасия, именици черпят |

Православната черква уважава през днешния ден паметта на великомъченица Анастасия. Имен ден честват съименичките на светицата, както и Анастас, Ася, Сия и Сийка. 

Името е от гръцки генезис и значи " възкръснала ". Великомъченица Анастасия е настойничка на аптекари и лекари.

Анастасия била щерка на благороден и богат римлянин. Баща й бил богохулник, а майка й изповядвала християнската религия. Анастасия се славела както с огромна хубост, по този начин и с доста знания. Благодарение на заможното си семейство тя била добре образована. Неин преподавател бил Хрисогон, който с изключение на всички познания й предал и най-безценното богатство – вярата в Бога.

Анастасия имала сложен живот. Баща й я омъжил срещу волята й, а още като дете тя изгубила майка си. Но за всичките си компликации в живота тя намирала разтуха в молитвите към Бога. Мъжът й бил богохулник. Щом разбрал за вярата на Анастасия и за това по какъв начин оказва помощ на небогати и заболели хора, той я затворил. Това били дълги и тежки дни на тестване за нея. Не след дълго мъжът й умрял. Анастасия още веднъж получила свободата си и посветила целия си живот на бедните и заболели хора. Посещавала тъмници и затвори и носела храна на пандизчиите. На няколко пъти посягали на нейния живот поради вярата й, само че тя постоянно оцелявала.

Накрая Анастасия била привързана към четири стълба и изгорена в 290 година Една християнка погребала тялото й, което останало невредимо в огъня. Мощите й по-късно били отнесени в Цариград.

В националните показа светицата е християнизираният облик на гибелта. Някъде назовават празника Черноризие, тъй като тогава почнали болките на Богородица и тя си боядисала облеклата в черно. На този ден дамите, изключително майките, не работят нищо, с цел да не се разболеят децата им. Вярва се също, че в случай че се наруши тази възбрана, някой в къщата е застрашен от злощастие.

Традицията изисква още да се подготвят питки с мед. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР