Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски.

...
Православната църква почита днес паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски.
Коментари Харесай

Почитаме светеца войн вкмч. Димитър Солунски

Православната черква уважава през днешния ден паметта на Свети Великомъченик Димитър Солунски. Той е погубен за вярата си през трети век. С името му се свързват голям брой чудеса и изцеления, заради което е измежду най-почитаните светии, изключително на Балканите.

Той е настойник на град Солун и на славянските нации, а у нас – на остарялата ни столица Велико Търново, където е под небесната протекция на свети Димитър е оповестено въстанието на Асен и Петър, възстановило българската страна – на днешната дата преди 836 години. В иконографията Свети Димитър се изобразява като светец боец.

26 октомври е и ден на Сливен, Видин, Айтос и Радомир.

За огромния празник през днешния ден в храмовете в страната ще бъдат отслужени празнични богослужения в възхвала на чудотвореца.

Според националния календар Димитровден бележи началото на зимата. 

Имен ден честват над 160 хиляди българи, а строителите означават професионалния си празник.

Почитта към солунския боец Димитър е още от времето след мъченическата му гибел през 306-та година сл. Хр. Врачанският митрополит Григорий:

" Днес възпяваме този, който разкри любовта си посредством страданието и стана другар на Христа. Свети Димитър - Чудотворецът от Солун, като търси неговата небесна протекция посредством топлата му молитва пред Бога ".

 Църквата „ Св. Димитър Солунски “ във Велико Търново, списък БНР

Димитър е роден е в Солун през III век. Неговият татко бил шеф на града, а по религиозни убеждения – християнин. Когато родителите на Димитър умират, император Максимиан го назначава на висок боен пост със заповед да преследва християните.

Покръстеният като дете Димитър обаче ги покровителствал и почнал да предизвиква разпространяването на Христовата религия.

При връщането си от поход от източната част на Римската империя, Максимиан спрял в Солун и изискал от Димитър да се откаже от вярата си, само че никакви увещания не помогнали.

Димитър бил хвърлен в тюрма, а фамозният герой Лий провокирал на битка наказаните християни и ги убивал, като ги хвърлял в бездна върху копия, забити с острието нагоре.

Оръженосецът на Димитър – Нестор изпросил позволение от господаря си да премери сили с Лий и съумял да го победи, хвърляйки го в пропастта. Затова по разпореждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитър – прободен с копие в 306 година.

За дата на гибелта на великомъченика се сочи 26 октомври.



На небесната протекция на свети Димитър се уповават и строителите, които през днешния ден имат професионален празник.

" Строителството е една тежка специалност, само че имам вяра, че след този труд остава нещо след всеки от нас. Нашата работа се вижда ".

С доста вяра посрещат Димитровден и именниците и техните близки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР