Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики -

...
Православната църква почита днес паметта на свети Атанасий Велики -
Коментари Харесай

Празнуваме Атанасовден!


Православната черква уважава през днешния ден паметта на свети Атанасий Велики - един от най-видните богослови и радетели за чистотата на християнската религия.

Свети Атанасий Велики е роден през 295 година в Александрия.

Според националните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, по тази причина тук-там се назовава и " Среди зима ". Светецът е настойник на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, смъква дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква:

“Иди си зимо, идвай лято!”

Свети Атанас се счита за брат на св. Антон, двамата са показани в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, именуван " сладки и медени ". Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, по тази причина дамите правели медени питки и раздавали, с цел да я омилостивят. Характерно е и изработката на питки под формата на куче, защото се счита, че чумата най-вече се бои от кучета. В предишното, на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, с цел да знаят ще стигне ли до пролетта, в случай че нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства " какъв брой скача 3-годишен елен ".

В българските национални вярвания светецът е показан като огромен мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата, с цел да ги пази от заболявания и демони. Денят е именуван също и " Втора Коледа " - тъй като, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи в този момент.

Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. " Дебел сняг - пълен резен " - имало ли доста сняг, огромен благодат се очаквал.

В някои региони на България със запалени огньове хората посрещат изгрева на Атанасовден. Това са последните дни, в които се пеят песни за обич и сватба от моми и ергени. Скоро наближава интервал на пост и самоограничение, интервал, през който годежи и сватби не се правят.

На места на Атанасовден се вършат курбани, с цел да не се разболяват хората.

Традиционно на трапезата за Атанасовден участва питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, и най-много свинско с бамя.

Имен ден честват: Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Тина, Тинка, Таню, Таска и производни от старогръцкото „ Атанасиос " със значение „ вечен ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР