Православната църква отбелязва днес един от 12-те големи християнски празника

...
Православната църква отбелязва днес един от 12-те големи християнски празника
Коментари Харесай

Голяма Богородица е!

Православната черква отбелязва през днешния ден един от 12-те огромни християнски празника - Успение Богородично. Това е денят, в който Божията майка напуща земния живот и отива при сина си. Молебенът през днешния ден е особено за здраве, разтуха, избавление и благоденствие на потърпевшите в регионите, сполетени от водната буря при последните наводнения.Празникът е прочут като Голяма Богородица, почитана като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище.

Според Светото писание по време на успението край смъртния одър на Божията майка са участвали всички останали живи апостоли, като само деятел Тома просрочен с 3 дни. Когато той изискал да се преклони пред тялото й, се открило, че в пещерата, където Богородица е заровена, е останала единствено погребалната ѝ плащеница.

На днешния празник се раздават авансово осветени от първите плодове за сезона - грозде, дини, както и обредни хлябове за здраве и за "Бог да елементарни умрелите ". 15 август е празник и на градовете Варна, Несебър, Стражица.

Имен ден честват всички с имената: Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав, Преслава, Деспина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР