Православната църква отбелязва Богородични заговезни. От утре започва Богородичния пост,

...
Православната църква отбелязва Богородични заговезни. От утре започва Богородичния пост,
Коментари Харесай

Обредна пита се прави на Богородични заговезни, от утре започва постът

Православната черква отбелязва Богородични заговезни. От на следващия ден стартира Богородичния пост, който трае 2 седмици и завършва с един от най-големите християнски празници – Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.

На Богородични Заговезни се прави софра с обредна " заговезнишка пита " , която се чупи, а не се реже. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. Ястията са блажни. В някои селища идващите три дни гладуват, с цел да се пречистят тялом и духом.

Богородичният пост не е толкоз непоколебим, както е Великденският, да вземем за пример. Забранява консумирането на месни и млечни артикули и алкохол. На 6 август – Преображение Господне, се позволява риба. През останалото време са разрешени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия.

Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са „ сухи “ – позволяват се единствено сурови плодове и зеленчуци, черен самун, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се позволяват варени ястия, приготвени без олио и зехтин.

В събота и неделя на Богородичния пост на трапезата може да участват варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко алено вино.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР