Правосъдното министерство предвижда нов ред за кандидатстване за българско гражданство,

...
Правосъдното министерство предвижда нов ред за кандидатстване за българско гражданство,
Коментари Харесай

Предлагат нов ред за подаване на документи за българско гражданство

Правосъдното министерство планува нов ред за кандидатстване за българско поданство, а препоръчаните промени към този момент са оповестени за публично разискване.
От Министерство на правосъдието оферират претендентите за смяна на поданство, които са български жители, жители на държава-членка на Европейския съюз, на страна - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, както и непознатите жители с позволен статут на престояване в България, да могат да подадат своите документи на място в Министерството на правораздаването.
Заради огромен множество чакащи за приемане на удостоверения за получено с декрет българско поданство, Министерството на правораздаването направи промени и във вътрешните си правила. Така от 31 май може с изключение на посредством авансово запазване на дата и час през автоматизираната система, лицата да се явяват и персонално на определена от тях дата с цел да бъдат обслужени неотложно, вместо да чакат над 10 месеца, с цел да получат издаденото им към този момент уверение.
Очакваният резултат от подхванатите ограничения е усъвършенстване на обслужването на претендентите за българско поданство, тъй че срокът на процедурата да се понижи сензитивно.
От Министерство на правосъдието разясняват, че сега резервацията за дата и час за подаване на документи и осъществяване на изявление за смяна на поданство да става единствено посредством автоматизираната осведомителна система на дирекция "Българско поданство ". Към момента направените резервации са над 23 хиляди, като са запълнени всички дати до юни 2022 година Режимът на работа на автоматизираната осведомителна система води до съществено закъснение на процедурите и не основава по-добра регулация.
В същото време за лицата, живеещи в чужбина, е планувана опцията да подадат документите си в дипломатическите и консулските представителства на България в чужбина, а за лицата, живеещи в България, не е обезпечено преимущество за обслужване на място в Министерството на правораздаването.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР