Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова ...

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на съдия Галина Захарова

Стоилов подкрепя Захарова за председател на ВКС

Правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата на арбитър Галина Захарова за ръководител на Върховен касационен съд. В момента тя е заместител-ръководител на институцията.

Захарова беше издигната единомислещо от сътрудниците й от висшия съд. Пред медиите Стоилов разяснява, че тя има всички небоходими качества, с цел да оглави Върховен касационен съд, включително кандидатурата й дава отговор на всички условия и стандарти.

Стоилов съобщи още, че освен това състояние не съзира причина да издига своя кандидатура за поста. Той не открива казус в това, в случай че кандидатурата на Захарова остане единствена, съобщи Българска телеграфна агенция.

Стоилов разяснява и проваления избор за членове на Висш съдебен съвет от преди няколко дни, когато в Общото заседание на съдиите се включиха единствено една четвърт от тях. Той прикани да не бъде подценявано ниското упование към Висш съдебен съвет, довело до ниското присъединяване в Общото заседание.

Стоилов напомни и, че в предходния парламент към този момент е почнала полемика за смяна в Закона за правосъдната власт в частта за формулата, по която се конституира Висш съдебен съвет.

По мотив делото в Европейски съд по правата на човека, с което арбитър Мирослава Тодорова осъди България, Стоилов прикани политиците да си дават сметка, че и в най-мощните си позиции би трябвало да се преценяват с правото. Проблемът е, че тези решавания от Съда в Страсбург идват по никое време и не засягат статуса на хората, поради които са почнали.

Източник: dnes.bg