Правосъдният министър Янаки Стоилов очаква на утрешното заседание на Министерския

...
Правосъдният министър Янаки Стоилов очаква на утрешното заседание на Министерския
Коментари Харесай

Янаки Стоилов ще обжалва отказа на ВСС да се занимава с Гешев

Правосъдният министър Янаки Стоилов чака на утрешното съвещание на Министерския съвет да се вземе решение кабинетът да изиска от Конституционния съд да пояснява дали министърът на правораздаването има опция да желае промяната на основния прокурор и ръководителите на двете висши съдилища при избрани условия. Това сподели Стоилов в изявление за БНР.

Темата стана настояща, откакто болшинството във Висшия правосъден съвет отхвърли да прегледа настояването на министъра за предварителното преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Тогава се чу аргументът, че министърът няма право да инициира тази процедура.
" Това тълкувателно решение се постанова, откакто измежду самите членове на Висшия правосъден съвет, съдейки по резултата 12:8, посредством което те отклоняват на процедурно съображение разглеждането на настояването всъщност, а евентуално и измежду част от юридическите и политическите среди има съмнения по този въпрос. КС не се е произнасял, което прави належащо разглеждането на въпроса и по категоричен метод да се даде отговор на въпроса за опцията на министъра на правораздаването да прави такова искане и то да бъде прегледано, тъй че да се стигне до изговаряне всъщност ", изясни министърът. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР