Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи възможността да издигне собствена

...
Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи възможността да издигне собствена
Коментари Харесай

Янаки Стоилов намекна, че може да предложи наследник за поста на Лозан Панов |

Правосъдният министър Янаки Стоилов не изключи опцията да издигне лична кандидатура за началник на Върховния касационен съд. Процедурата стартира в четвъртък на съвещанието на Висшия правосъден съвет. Мандатът на настоящия началник на Върховен касационен съд Лозан Панов изтича през февруари 2022 година

" Надявам се да има конкурентност, а не както при избора на основния прокурор - единствено един претендент. Самоцелно нямам упоритости да предлагам, само че в случай че има претенденти, които се поддържат от обществото и от съсловните организации, бих ги издигнал ", уточни министърът, само че посочи, че не желае да влиза в клопката с намесата на изпълнителната в правосъдната власт.

По закон право да предлагат претенденти имат Съдийската гилдия, Пленумът на Върховен касационен съд и министърът на правораздаването.

Ръководителят на Бюрото за отбрана на очевидци, което мина от основния прокурор към правосъдното министерство със законови промени, няма да бъде заменен. По думите на Стоилов упоритостта му е същинското прекосяване на бюрото да стане до седмици, само че отхвърли да отговори на въпроси по какъв начин на процедура това ще се случи, тъй като ставало въпрос за решаването на механически проблеми. С прехвърлянето на бюрото ще бъде отнета и защитата на основния прокурор Иван Гешев, който до момента се ползваше от услугите освен на бюрото, само че и на НСО и по закона за Министерство на вътрешните работи.

" За тази цел организирах среща както с основния прокурор, по този начин и с ръководителя на бюрото, с цел да бъдат конкретизирани дейностите. Предстои законът да бъде оповестен. Днес преподписах указа, което значи, че законът ще влезе в действие идната седмица. Надявам се във допустимо най-кратко време да бъдат проведени всички действия, тъй че без разтърсване бюрото да продължи да извършва своите функционалности. Надявам се, че няма да бъдат основани усложнения по прекачване на неговите активи към Министерството на правораздаването ", уточни Янаки Стоилов.

Министърът очерта и целите пред ведомството за втория си мандат. Според него те не са нови и са свързани с подсилване на държавността и работа на жителите. На първо място посочи  възстановяване на обслужването на жители и компании, превъзмогване на неприятни практики, възстановяване на взаимоотношението със правосъдната власт и повишение взискателността към нейната работа.

Стоилов ще предложи по-гъвкав метод за унищожаване на спецсъда и спецпрокуратурата, който в този момент ще бъде отразен в законопроект, " тъй че да се запазят позитивните страни на профилираното правораздаване със основаване на съответни отделения и отдели в апелативните региони ".

Той акцентира, че една от главните цели е възстановяване на стопанисването на държавното имущество, в това число в Държавно дружество фонд " Затворно дело ", откъдето зависят и поръчките за пандизите. Той даде за образец по какъв начин на външни правни адвокатски фирми са плащани възнаграждения от 140 000 лева за процесуално посланичество по каузи, както и за разбор на нормативната уредба и юридическата дееспособност.

Стоилов регистрира още, че вписването на покупко-продажбите в Имотния указател към този момент става без закъснение - в границите на ден-два, което внезапно понижава опциите за имотни измами.

Наваксва се и с внасянето на финансовите доклади на комерсиалните сдружения. Успех е и ускоряването на процедурата по придобиване на на българско поданство.

" За 3 месеца 7600 лица са обслужени, като са получили удостоверения . Това е с към 5500 повече от лицата за цялата 2020 година Премахнати са медиаторите, стремим се за възстановяване на взаимоотношението с ДАБЧ ", сподели Стоилов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР