Правосъдният министър определи като обосновано решението на Конституционния съд, че ...

Правосъдният министър определи като обосновано решението на Конституционния съд, че

След решението на КС: Валидността на актовете на Кирил Петков

Правосъдният министър дефинира като обосновано решаването на Конституционния съд, че назначението на Кирил Петков за длъжностен министър противоречи на главния закон.

Според проф. Янаки Стоилов няма казус с решаванията на Министерския съвет, тъй като той е групов орган. Индивидуалните актове, които Кирил Петков е издал като министър, остават годни, само че могат да бъдат атакувани.

" Това решаване евентуално визира валидността на актовете, които е издал Кирил Петков ", съобщи служебният министър на правораздаването проф. Янаки Стоилов.

Българска национална телевизия: По какъв метод ги визира, то не е непосредствено, само че очаквате ли да зародят правосъдни спорове по някои от актовете?

" Аз чакам освен и не толкоз по юридически аргументи, колкото по политически да бъдат оспорвани някои от най-сензитивните решавания, които той е издавал ", добави проф. Янаки Стоилов.

" Възложила съм на екипа на министерството да направи разбор кои актове вероятно биха били наранени от правосъдни бъдещи спорове. Това е първата стъпка, която вършим в тази посока. Дали ще санирам или не-няма по какъв начин сега да отговоря, тъй като това са актове, които са обвързвани с други-характерни ", сподели още служебният министър на стопанската система Даниела Везиева.

Източник: bnt.bg