Правосъдният министър Данаил Кирилов призова президента Румен Радев добросъвестно да

...
Правосъдният министър Данаил Кирилов призова президента Румен Радев добросъвестно да
Коментари Харесай

Призоваха президента Радев към добросъвестност

Правосъдният министър Данаил Кирилов прикани президента Румен Радев добросъвестно да подпише указа за назначението на Гешев за нов основен прокурор - в границите на сред 3 и 7 дни. Това стана на брифинг откакто Пленума на Висш съдебен съвет повтори избора на Иван Гешев за нов основен прокурор с гласа гласа " за " .

Данаил Кирилов счита, че президентът по Конституцията няма опцията да се преценява и неговата реакция е обвързана от конституционната норма.

" Така се подписват указите за награждаване, назначение на посланици ", означи правосъдният министър и съобщи, че в случай че президентът не подшие указа до една седмица може да е сигнал към тежестта на конституционните правила. Според Кирилов, в случай че не се подпише указа добросъвестно, това би било отношение съответно към избора за нов основен прокурор.

От своя страна председателстващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев посочи, че изхождайки от характера на избора, това е трябвало да се случи - преизбирането на Иван Гешев за основен прокурор.

Иван Гешев също съобщи, че Конституцията е безапелационна, че при още един избор на основен прокурор от Висш съдебен съвет президентът работи в изискванията на обвързана подготвеност. Висш съдебен съвет работи в изискванията на оперативна автономия, уточни Гешев. " Всяко решение на Конституционен съд работи за в бъдеще. Каква догадка ще схване президентът не знам, само че аз съм сигурен, че президентът ще съблюдава Конституцията ", счита Иван Гешев.

По думите му, с цел да е сигурен, че е идващият основен прокурор, би трябвало да има декрет на президента . Гешев се надява президентът да съблюдава Конституцията по този начин, както го е правил до сегашния миг.

По думите на Гешев това е една невиждана в границите на Европейски Съюз, България и в света процедура по желание на основен прокурор. Ние можем да аплайваме за Гинес за метода , по който се организира процедурата, съгласно Гешев. Ако някой твърди, че не е обществена, значи става въпрос за непоследователност, не се интересува от закона, а се интересува да бъде провален избран претендент, изясни Гешев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР