Правосъдната система и правната система са доста по-широки. Имат функциите

...
Правосъдната система и правната система са доста по-широки. Имат функциите
Коментари Харесай

„Прозрачност без граници“: Правосъдието не е наказателното правораздаване и репресия

Правосъдната система и правната система са много по-широки. Имат функционалностите да ни кажат по какъв начин да се случват по естествен метод публичните връзки, а не да са средство за реализиране на форма на принуда. Правосъдието не би трябвало да бъде изчерпвано с наказателното правосъдие и то във формата му на наказателна принуда.
Това разяснява пред БНР Калин Славов, шеф на „ Прозрачност без граници “.

„ Фигурата на основния прокурор се преекспонира. На мен, като правист, ми е забавно по какъв начин този механизъм за надзор върху основния прокурор ще кореспондира с текста на Конституцията, който споделя, че основният прокурор реализира методическо управление и надзор върху цялата система на прокуратурата. Преди да се задвижи този механизъм, би трябвало Конституционният съд да даде тълкувателно решение. Иначе тази фигура ще сътвори до една огромна степен неустановеност във взаимоотношението основен прокурор и прокурор с пълномощия да проверява основния прокурор “.

Като „ политическо решение, което не е подплатено от действителни промени “ Славов дефинира анонсът за отпадане на механизма за надзор и инспекция от страна на отиващата си Европейска комисия.

„ Но този надзор изчерпа себе си и се трансформира в мотив за една дежурна конференция “, добави юристът.

По думите на Калин Славов полемиката за проблемите в изборния развой, която привиква президентът Румен Радев, няма да е изключително ефикасна поради формата, в който е свикана.

„ Трябва да е по-широк кръгът, с цел да влезе пресен въздух. Трябва повече експертна общественост, повече неправителствени организации. Не чакам нещо да се случи от този диалог, тъй като играчите са познати, ползите им са познати “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР