Правомощието на МВР да отнема шофьорската книжка и да спира

...
Правомощието на МВР да отнема шофьорската книжка и да спира
Коментари Харесай

Съдии срещу отнемането на книжката и спирането на колата заради неплатени глоби

Правомощието на Министерство на вътрешните работи да лишава шофьорската брошура и да стопира колата от придвижване поради неплатени санкции е противоконституционно. Няма правна логичност в една такава структура, се декларира в мнение на Пленума на Върховния административен съд (ВАС), гласувано единомислещо.

Становището е адресирано до Конституционния съд (КС) в границите на делото, формирано там по искане на омбудсмана против два текста от Закона за придвижването по пътищата, които разрешават на Министерство на вътрешните работи да стопира колата и да лишава книжката на водачи с неплатени санкции.
Задочен разговор сред управляващите
Всъщност оспорените текстове от Закона за придвижването по пътищата (чл. 171, т. 1, б. " д " и т. 2, б. " к " ЗДВ) не са нови - в настоящия си тип те съществуват близо пет години, само че станаха изключително настоящи през лятото на м.г., когато Министерство на вътрешните работи вкара като всеобща процедура инспекции на границата за неплатени санкции и прекъсване на пътуващите до изплащането им. Това стана мотив омбудсмана да се обърне към Конституционен съд, а в това време бяха заведени и каузи във Върховен административен съд против съответни дейности по граничните пунктове.

През ноември м. година състав на Върховен административен съд с категорично подреди на Министерство на вътрешните работи абсолютно да приключи инспекциите за неплатени санкции на границата с Гърция и прекъсване на жители от пътешестване, с претекст, че тези дейности са в нарушаване на правото на Европейски Съюз и на конституцията. Нещо повече, Гранична полиция няма такова пълномощие по закон да ревизира за неплатени санкции за пътни нарушавания, а единствено органите на пътната полиция, се споделя в определението.

Първата реакция на Министерство на вътрешните работи беше да разгласи, че определението на съда важи единствено за границата с Гърция, тъй като са атакувани единствено дейности на Граничен контролно-пропусквателен пункт Кулата и Граничен контролно-пропусквателен пункт Илинден. След това, макар ясното мнение на Върховен административен съд и макар висящото дело пред Конституционен съд, където се оспорва генерално пълномощието на полицията да лишава книжки и да стопира коли поради неплатени санкции, Министерство на вътрешните работи се опита да узакони и опцията Гранична полиция да прави инспекции на границите за неплатени пътни санкции и невръчени фишове и актове. В средата на февруари т.г. на държавния портал за публични съвещания беше оповестен, в който категорично се даваше такова пълномощие на Гранична полиция.
Юли 2020г., опашка на контролно-пропусквателен пункт Кулата Фотограф: Велко Ангелов
В този смисъл, признатото през днешния ден мнение на Пленума на Върховен административен съд е продължение на един неприсъствен спор сред Министерство на вътрешните работи и съда по тематиката. Междувременно в Конституционен съд постъпи и мнение от Върховен касационен съд, с което се поддържа тезата за противоконституцонност на тези пълномощия на Министерство на вътрешните работи. Това мнение обаче не е от Пленума на съда, а направено еднолично от арбитър Борислав Белазелков.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР