Правният екип на опозиционната северномакедонска партия ВМРО-ДПМНЕ се готви да

...
Правният екип на опозиционната северномакедонска партия ВМРО-ДПМНЕ се готви да
Коментари Харесай

ВМРО-ДПМНЕ ще атакува мандата на Заев за съставяне на правителство в Конституционния съд

Правният екип на опозиционната северномакедонска партия ВМРО-ДПМНЕ се готви да сезира конституционния съд на страната за мандата, връчен от президента Стево Пендаровски на водача на СДСМ Зоран Заев за сформиране на държавно управление,.

Според ВМРО-ДПМНЕ решението на президента Пендаровски да даде мандата без в съгласие болшинство в Събранието е противоконституционно. Мандатът за сформиране на държавно управление не може да бъде даден без доказателство за парламентарно болшинство, споделят от опозицията.

" В този миг мандатът е узурпиран от депутата Зоран Заев, който няма болшинство. Стъпката, с която Пендаровски наруши Конституцията, цели да се купи време, да се даде опция за безпринципна покупка на депутати. Когато Конституцията е нарушена, Конституционният съд е задължен да я отбрани. От този аспект към този момент се обмисля съществено опцията за самодейност пред Конституционния съд за такова решение на Пендаровски ", обявиха от ВМРО-ДПМНЕ.

Адвокатите от партията към този момент са почнали правенето на жалбата.

Междувременно интензивните съвещания за съдружно съглашение сред водената от СДСМ коалиция " Можем " и партията Демократичен съюз за интеграция за съставяне на ново държавно управление на Република Северна Македония, оповестява организация МИА.

Местни медии оповестиха, че водачът на СДСМ Зоран Заев се е договорил за коалиция с партията на етническите албанци Демократичнен съюз за интеграция. Според телевизия Канал 5, която се базира на партийни източници, Заев се е съгласил да бъде министър председател три години, а на четвъртата да го размени претендентът на ДСИ Насер Зибери.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР