Правната комисия в Народното събрание отложи днес гледането на новите

...
Правната комисия в Народното събрание отложи днес гледането на новите
Коментари Харесай

Парламентът отложи преференциите в очакване на ветото на президента

Правната комисия в Народното събрание отсрочи през днешния ден гледането на новите ремонти в Избирателния кодекс, измежду които връщането на реда за преференциите, поради предстоящото несъгласие на президента върху предходните промени. Това заяви в предаването " Още от деня " Десислава Атанасова, заместник-председател на комисията.

Депутатът от ГЕРБ разясни, че въпросът ще бъде обсъждан след произнасянето на президента, който може да обнародва измененията или да наложи несъгласие.

В понеделник депутати от болшинството внесоха ремонти, които възвръщат преференциите за пренареждане на партийните листи на 5% за европейските избори и на 7 за локалния избор.

Десислава Атанасова, народен представител от ГЕРБ: Точката беше отсрочена с претекста, че би трябвало да се извърви целият законодателен път на законопроекта, който гласувахме на второ четене предходната седмица. Има две благоприятни условия - или да се наложи отлагателно несъгласие и законът да се върне за ново разискване, или се разгласява и тогава да се вършат промени. Според нас това е вярното решение.
Георги Свиленски от " Българска социалистическа партия за България " съобщи, че парламентарната група няма да се върне в Народното събрание преди да бъдат възобновени настоящите сега правила с изключение на за преференциите и за машинното гласоподаване, обжалването пред Върховен административен съд, както и вземането на решенията в СИК да е с квалифицирано болшинство.
Георги Свиленски, народен представител от " Българска социалистическа партия за България ": Няма мотив, който да ни върне в пленарната зала преди да се одобряват четирите условия.
При връщането на полемиката за изборния кодекс Движение за права и свободи ще упорства за отпадането на новоприетите текстове и за уседналост и да ограничението на броя на изборните секции в чужбина.

Депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов съобщи, че партията счита, че тези текстове опонират на конституцията и лимитират правата на гласоподавателите.

Движение за права и свободи ще взема решение всяка заран дали да се записва за присъединяване в съвещанията на Народното събрание, защото има условия към дневния ред.

Условията на Вътрешна македонска революционна организация са възобновяване на праговете за преференциите и намаляването на тези за директен избор на кметове на обитаеми места от 350 души в този момент на 150.

Десислава Атанасова съобщи, че не е отминал и дебатът за напълно мажоритарна изборна система. Законодателно предложение за това ГЕРБ внесе при започване на мандата.

Българска социалистическа партия ще поддържа смесена система, стана ясно от думите на Свиленски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР