Правната комисия на Народното събрание отхвърли за рекордно кратък срок

...
Правната комисия на Народното събрание отхвърли за рекордно кратък срок
Коментари Харесай

Правната комисия скоростно отхвърли ветото на президента за отчуждаването на имоти

Правната комисия на Народното събрание отхвърли за рекордно къс период ветото, наложено от президента Румен Радев върху Закона за държавната благосъстоятелност. Ветото бе наложено в понеделник сутринта, а няколко часа по-късно то влезе в дневния ред на изключително съвещание на парламентарната правна комисия във вторник, където през днешния ден бе отхвърлено единомислещо - 14 гласа в поддръжка на закона, нито един срещу или въздържал се, заяви " Капитал ".

С измененията в закона се дава опция за бързо насилственото отчуждаване на парцели, даже за частни планове като индустриални зони и тех паркове. В признатите текстове се планува още че почналите производства по отчуждаване на парцели частна благосъстоятелност се довършват по новия ред.

Очаква се ветото да бъде отхвърлено и в пленарна зала в сряда.

В претекстовете си за ветото президентът уточни, че поради неналичието на критерии, по които Министерският съвет афишира обектите с национално значение, приложното поле на предварителното осъществяване може да засегне голям брой частни парцели без гаранции, че това са обекти за общо прилагане в публичен интерес. Държавният глава възрази и против неравнопоставеността сред дребните и едрите притежатели на аграрни земи и горски територии, които ще се обезщетяват по друг метод.

Той има поради заложената опция посредством отчуждаване на дребни терени аграрни земи и гори на еднакъв притежател страната да му ги комасира в вкусен терен на друго място по преценка на управляващите.

На съвещанието на комисията представители на Министерството на районното развиване и благоустройството, които очевидно са създатели на текстовете, са уверили, че злоупотреби няма да има, а комасацията е невъзможна при напълно дребни терени. Правосъдният министър Данаил Кирилов, до неотдавна ръководител на правната комисия, се базира на опита си като регионален шеф и съобщи, че комасацията е хубаво нещо и в случай че човек е направил старания да си комасира парцелите, не би трябвало да му се пречи, показва " Капитал ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР