„Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК

...
„Правителството взе решение да се присъедини към договора, който ЕК
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Присъединихме се към договора на ЕК с Пфайзер и ще има ваксини до 2023 г.

„ Правителството взе решение да се причисли към контракта, който Европейска комисия е сключила с " Пфайзер ", посредством който се обезпечават ваксини за 2022 и 2023 година за целия Европейски Съюз. Така,че въпросът е решен. Ваксини на тази компания ще бъдат обезпечени за идващите две години у нас. От през днешния ден влез в действие моя заповед, с която заповядвам на РЗИ-ата да обезпечат доставката на ваксини до всички персонални лекари ". Това сподели служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по време на брифинг след съвещание на Министерския съвет.

Относно новият график за имунизиране Кацаров разяснява: Огромният брой умряли са над 60 години, тъй че от понеделник до четвъртък ще се прави имунизация над хора над 60-годишна възраст и с хронични болести.

" Ще бъдат основани мобилни групи за хора, които са неподвижни или живеят надалеч, като подпомагане ще окажат органите на Министерство на вътрешните работи, общественото министерство, регионалните шефове, кметовете и здравните посредници ", добави той.

" Зелените коридори не се затварят, те даже ще се уголемяват, като в петък, събота и неделя ще се имунизират всички жители, в това число и тези, записани в електронната система. Този режим на имунизация е очакван за 2 месеца, уповавам се да успеем да имунизираме тази рискова група, тъй като това е решаващо за триумфа против епидемията. Ако успеем да го създадем, това ще ни развърже ръцете да премахнем доста от съществуващите ограничения и ограничавания, каквото е желанието на жителите ", акцентира служебният здравен министър.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/765207484163945/
" Знам, че има хора които, имат запаси за имунизациите, аз самият съм имал запаси, тъй като доста спорни информации се чуха, само че към този момент са имунизирани задоволителен брой и е ясно, че това е единственият метод да се възстановяваме ", сподели още доктор Кацаров.

Никой не може да ни подсигурява, че няма да има следваща вълна, в това число от вирус, който се е изменил, добави той.

На въпрос за маските и дезинфектантите на изборите, здравният министър отговори: Преценихме, че е по добре процедурата да се децентрализира и доставката да се провежда от регионалните шефове съгласно съответните потребности, няма да минава през здравното министерство.

Най-вероятно ще има кадрови промени във ведомството, добави още Кацаров.

На въпрос дали Националният действен щаб ще продължи да съществува, той съобщи, че това е въпрос, който взема решение министър-председателят. " Моят съвет е, че в случай че самият той има нужда от това, той може да продължи да съществува, само че от позиция на ръководството на рецесията, това не е належащо ", счита Кацаров.

" Извънредната епидемиологична конюнктура е до края на май. Тези дни би трябвало да решим. Има два аспекта, които да се вземат поради. Данните демонстрират понижение на разпространяването на вируса. Това е зимна зараза. Но я има и опасността от нов вариант. За в този момент не е регистриран подобен в България, само че малко нерешителност не е непотребна. Другият аспект е обвързван с заплащанията - те са обвързани с това дали има оповестена такава ", сподели здравният министър.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР