Правителството в оставка не одобри в четвъртък проекта за закупуването

...
Правителството в оставка не одобри в четвъртък проекта за закупуването
Коментари Харесай

Правителството не одобри проекта за новите F-16 заради въпроси по офертата

Правителството в оставка не утвърди в четвъртък плана за закупуването на още 8 изтребителя F-16, както се очакваше. Военният министър в оставка Драгомир Заков изясни, че Военновъздушните сили са анализирали получената от Съединени американски щати оферта и преди ден са разпознали 32 линии, по които има въпроси.

Затова ще се наложат нови диалози с американската страна за изясняването им. Проектът няма по какъв начин да бъде утвърден в границите на този кабинет и напредването му остава за служебния кабинет.

Следващ парламент вероятно ще би трябвало да го ратифицира.



България би трябвало да отговори на американското предложение до 1 ноември и при неналичието на настоящ парламент този период може и да не бъде изпълнен.

Заков сподели, че, само че Съединени американски щати не могат да подсигуряват, че те ще важат и след 1 ноември 2022 година.

Цената е 1.32 милиарда $ и е съпоставима с тази на първия пакет, само че включва повече въоръжение.

Предвидени са и обезщетения поради забавянето на доставката на към този момент поръчаните и предплатено платени 8 машини. Очакваше се първите изтребители да дойдат през 2023 година, само че поради пандемията този период се разтегна до началото на 2025 година.

Американската страна ще покрие контракта за ракетите, които се слагат на крилата. Като той се пресмята на към 25 млн. $. Ще бъде обезпечено и образованието на водачите за потребление на високоточните оръжия.

Освен това Съединени американски щати са се съгласили в случай че се забави доставката на първите осем самолета още повече, България да изиска отсрочване на вноската по втория контракт, планувана за 2025-а година.

Сумата по първия контракт – към 2.2 милиарда лв., бе платена предплатено, защото България нямаше изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

Сега офертата планува новият транш да бъде заплатен за 8 години.

Първата вноска от 16 млн. $ ще бъде в границите на настоящия бюджет за финансови разноски.

" Забавянето на модернизацията основава действителен риск Военновъздушни сили да изгубят качества и да не могат да извършват отговорностите си по конституция ", предизвести Заков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР