Правителството в оставка „Петков“ взе решение 397,8 млн. лв. от

...
Правителството в оставка „Петков“ взе решение 397,8 млн. лв. от
Коментари Харесай

397.8 млн. за 302 общински проекта за ВиК и пътища

Правителството в оставка „Петков“ взе решение 397,8 млн. лева от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството да се обезпечат за целево финансиране на общински планове за ВиК, пътища, техническа и обществена инфраструктура.

По покана на Министерство на финансите локалните администрации подадоха 740 плана за над 1,5 милиарда лева

От тях бяха утвърдени за финансиране е 302 плана.

Средствата са предопределени за 196 общини с население от общо 5,9 млн. поданици.

Основен аршин за асортимент на плановете е съществуването на планова подготвеност с позволение за градеж, когато такова се изисква.

Освен това с решението се цели да се подсигурява финансирането на оптимален брой общини, като се обгръщат 74% от общините в България и 87% от популацията на страната по данни на Национален статистически институт.

За да се реализира равнопоставеност, според от популацията на обособените общини са въведени оптимални прагове за финансиране на един план, както и оптимален предел за финансиране за дадената община.

От утвърдените планове за финансиране през 2022 година 141 броя са за ВиК инфраструктура, на стойност 156,8 млн. лева (39% от финансирането).

За реорганизация на пътища са утвърдени 148 плана на стойност 218,8 млн. лева (55%).

За създаване на техническа инфраструктура се финансират 7 плана, на стойност 12,2 млн. лева (3%).

За осъществяване на ремонт на читалища в здания общинска благосъстоятелност са утвърдени 6 броя планове на стойност 10,1 млн. лева (3%).

Необходимите средства за осъществяване на плановете за 2022 година следва да се обезпечат от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за 2022 година посредством преструктуриране на разноските по бюджета на Министерство на регионалното развитие.

Следва служебният министър да подпише контракти с общините за осъществяване на плановете, като те ще се финансират 30% предплатено, а останалите средства ще се изплащат периодично  след показване на документи за осъществени действия.

Списъкът на предложенията за целево финансиране на капиталови планове на общините за обекти на техническата и обществената инфраструктура, както и съглашението за целево финансиране на капиталов план на община са оповестени на държавната страница в интернет:

https://government.bg/bg/prestsentar/novini/pravitelstvoto-odobri-397-8-mln-za-302-obshtinski-proekta-za-vik-patishta-tehnicheska-i-sotsialna-infrastruktura

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР