Правителството тихомълком от народа е премахнало лимита за заплатите в

...
Правителството тихомълком от народа е премахнало лимита за заплатите в
Коментари Харесай

Тайно от народа: Падна таванът на заплатите в държавни фирми, „калинки“ лапат по 14 000 лв. на месец

Правителството тихомълком от народа е премахнало лимита за заплатите в бордовете на 17 държавни компании. Досега възнагражденията на изпълнителните шефове в акционерните сдружения бяха лимитирани до най-много 18 минимални работни заплати, а на членовете на бордовете на тези предприятия – до 6 минимални работни заплати. Занапред тези предели се отстраняват, както какви да бъдат възнагражденията на шефовете ще вземат решение съответните министерства-принципали.

Това излиза наяве от окончателните редакции на измененията в правилника за използване на закона за обществените предприяия. В документа са добавяни текстове, които отсъстваха в оповестения за обществено разискване вид, има и редакции в противоположната посока, написа „ Сега “.

Според финалния вид на документа лимитите за шефските заплати отпадат във всички обществени предприятия, основани със специфични закони. В момента съществуват 17 такива предприятия – тотализаторът, всички горски предприятия, НКЖИ и „ Пристанищна инфраструктура “, РВД, „ Радиоактивни боклуци “, „ Управление и стопанисване на язовирите “ и други

Предвидено е те да се преобразуват и след преобразуването РВД ще остане единственото дружество с подобен статут, само че сега в групата са всички 17 компании, които надлежно ще могат да се възползват от новия ред за неограничени хонорари за бордовете. Не е ясно по кое време ще бъдат преобразувани те – до юни би трябвало да показват график по какъв начин ще се движат процесите, само че по кое време тъкмо ще завърши преобразуването – не е ясно.

И без отпадането на лимитите оптималните хонорари в държавните сдружения скочиха внезапно около увеличената минимална работна заплата.

При предел от 18 МРЗ за заплата на изпълнителен шеф в държавно АД, всекидневно партийна карлинка, това е еднакво на заплащане от 14 040 лева при 12 780 лева най-много през предходната година.

Реклама

Размерът на възнагражденията се актуализира на всяко тримесечие според от резултатите на сдружението по формула, само че е преценено, че би трябвало да има и горна граница на заплащането.

ОЩЕ ПРОМЕНИ

С промените в правилника страната е лимитирала част от пълномощията на Агенцията за обществените предприятия и надзор за сметка на усилване на правата на Министерския съвет и министерствата-принципали на компаниите. Така отсега нататък методиката за оценка на осъществяването на бизнес стратегиите на сдруженията ще се приема от Министерски съвет вместо от организацията.

Агенцията ще дава отговор само за оценката на бизнес стратегиите на огромните предприятия, а останалите ще се правят оценка от министерствата-принципали. С измененията в правилника се вкарват и експлицитни учредения за предварително преустановяване на договорите на членовете на бордовете. Такива текстове до момента липсваха и това мощно затрудни рокадите в сдруженията при открити проблеми в тях.

Занапред договорите за ръководство на държавните компании ще могат да се приключват при несъблюдение на отговорностите повече от три пъти в границите на интервал до 3 месеца и при тежки нарушавания на служебните отговорности.

В листата с тежки нарушавания попадат уронването на престижа на сдружението или министерството-принципал, разпространението на поверителни данни, осъществяването на конкурентна активност през свързани лица.

Не е ясно дали тези текстове няма да отворят врата за разпра в държавните компании. В първичния вид на документа описът с нарушавания, водещи до предварително преустановяване, бе още по-широк, като включваше като съображение и бездействието.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР