Правителството ще вземе решение за бъдещето на Националния институт по

...
Правителството ще вземе решение за бъдещето на Националния институт по
Коментари Харесай

Борисов даде срок на БАН и НИМХ да изчистят различията

Правителството ще вземе решение за бъдещето на Националния институт по метеорология и хидрология на 22 август. Дотогава управленията на Национален институт по метеорология и хидрология и Българската академия на науките би трябвало да намерят изгладят разликите си. Срокът е подложен от премиера Бойко Борисов на среща сред кабинета и институциите в Министерския съвет.

"Готови сме да подкрепим всякакво решение, както и съм подготвен да вземам участие в диалозите, само че това е въпрос, който би трябвало да бъде решен в границите на Българска академия на науките ", съобщи просветителният министър Красимир Вълчев след срещата.

Метеоролозите разговаряха с министър-председателя с настояването да бъдат извадени от структурите на Българска академия на науките. По думите на Вълчев аргументите са поради финансови и насъбрани персонални връзки. "Не можем да останем безучастни и не можем да бъдем безотговорни към обезпечаването на тази значима функционалност, която е предоставена на Национален институт по метеорология и хидрология п ", означи Вълчев.

Вариантите за бъдещето на института евентуално ще са свързани с по-голяма автономия или с непосредствено обособяване от Българска академия на науките.

"Взехме решение на днешната среща одитът, който е предоставен на звеното за вътрешен одит в Българска академия на науките, на Национален институт по метеорология и хидрология п, да бъде осъществен от одитното звено на МОН ", заяви министър Вълчев.

Той разгласи, че на тазседмичното държавно съвещание ще бъдат гласувани близо 20 милиона лв. за научни проучвания, като от тях 18 милиона лв. ще са за национални научни стратегии в разнообразни браншове, в които ще вземат участие университети и институти дружно. Също с 1.5 милиона лв. ще бъдат увеличени и стипендиите на докторантите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР