Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и ...

Около 1000 музиканти получават еднократна помощ заради затварянето


Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това съобщи Министерски съвет. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева.

Средствата ще бъдат осигурени следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България.

Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.
Музиканти на свободна практика искат механизъм за COVID-компенсации
Музиканти на свободна практика искат механизъм за COVID-компенсации

580 изпълнители от различни стилове пишат на Борисов, Банов и Сачева

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор - промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

Припомняме, вчера музиканти от различни стилове изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на културата

Източник: news.bg