Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на

...
Правителството ще подпомогне с близо 19 милиона лева производителите на
Коментари Харесай

Отпускат 19 млн. лв. за земеделски производители

Правителството ще подкрепи с близо 19 милиона лв. производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и с винени лозя, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с представителите на браншовите организации от бранш „ Плодове и зеленчуци “, в която взе участие също министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.
Помощта от Министерския съвет се отпуска като de minimis за покриване на загуби поради сушата и на спомагателни разноски по отношение на пандемията от COVID-19. Потенциалните бенефициенти са близо 25 000.
„ Виждате пандемията в цяла Европа какво прави. Следващите месеци ще бъдат сериозни за света, освен за България. Важно е в този момент по най-бързия метод да подкрепяме секторите, които могат да загинат “, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че ще се търсят спомагателни благоприятни условия за кредитиране на стопаните от бранша, потърпевши от пандемията от COVID-19, при извънредно удобни условия през Българската банка за развиване.
Министър Танева осведоми премиера Борисов и представителите на сектора, че в средата на месец август ще бъде отворен и приемът по изключителната мярка COVID-19 от Програмата за развиване на селските региони. По нея ще могат да аплайват всички аграрни стопани. Стойността на подпомагането ще е в размер на 106 милиона лв..
В хода на срещата беше разисквано използването на мярката 60 на 40, с цел да се подкрепи непрекъснатата претовареност на служащите в сектора. А от Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните благодариха на министър-председателя Борисов за подсигуряването с вода за напояване от язовир Ястребино за потребностите на малинопроизводителите, наранени от сушата.
Премиерът означи, че държавното управление продължава да работи интензивно за оправянето с последствията от ковид в името на запазването на здравето, живота и поминъка на българите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР