Правителството ще има готовност да разгледа ответни мерки, ако България

...
Правителството ще има готовност да разгледа ответни мерки, ако България
Коментари Харесай

Служебният кабинет готви ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия ни наложат вето за Шенген

Правителството ще има подготвеност да прегледа ответни ограничения, в случай че България не бъде призната в Шенген поради несъгласие от Нидерландия и Австрия. Това разгласи на брифинг служебният министър председател Гълъб Донев, откакто организира среща по тематиката с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правораздаването Крум Зарков в Министерския съвет.
" Силно се надяваме да не бъдем изправени пред сходна нужда, в противен случай - имаме вяра, че въпреки всичко разсъдъкът и позитивната воля на голямото болшинство от страните членки ще надделеят и решението ще бъде взето въз основа само на техническите критерии за присъединение към Шенгенското пространство ", акцентира Донев.

Той беше безапелационен, че тези условия са били покрити още през 2011 година.
" Това е добре известно на всички в Шенгенското пространство, в това число и на държавните управления на Нидерландия и Австрия ", разяснява още служебният министър-председател.
" Резултатите от инспекциите изрично потвърдиха, че България е изпълнила всички критерии. За страдание, макар отправената покана нидерландската страна реши да не взима присъединяване в тези инспекции. В този смисъл изразените запаси от премиера на Нидерландия, които се аргументират с неналичието на убеденост точно във връзка с критериите за участие на България, освен, че звучат повече от неубедително, само че и се опровергават от заключенията на Европейската комисия, опонират на позициите на всички страни членки и на недвусмисленото мнение на Европейския парламент ", означи Донев.


Премиерът добави още, че страната ни е положила доста старания и е постигнала резултати по тематиките за върховенството на закона и корупцията.
" Повече от явно е, че позициите на Нидерландия и Австрия са подбудени по-скоро от вътрешнополитически съображения, в сравнение с от действително разпознати дефекти по използването на шенгенските правила от България ", акцентира Гълъб Донев.
По думите му сходна обстановка буди надълбоко отчаяние и провокира прочувствени реакции у нас.
" Но освен - внася разделяне в Съюза, слага под въпрос неговото единение, на което и Австрия, и още повече Нидерландия в други случаи доста упорстват ", означи служебният министър-председател и продължи:
" Заедно с това поражда подозрение за използване на двойни стандарти изключително от страна на Нидерландия. Все отново отчитаме, че в отбрана на своята позиция канцлерът на Австрия се базира на дефекти на действието на Шенгенската система като цяло, които по никакъв метод не могат да бъдат отговорност на българската страна, до момента в който министър председателят на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България надали ще бъдат забравени скоро - дългът ни към тримата починали служители на реда няма да го разреши ".
Според Донев неприемането ни в Шенген може да има съществени последствия освен за нашата страна, само че не и в по-малка степен за Нидерландия и Австрия, а и за Европейски Съюз.
От своя страна служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че Рюте " не насочва обвинявания, а изрича догатки " във връзка с границите ни.
" Основните възражения на Нидерландия в действителност не са свързани с границите, а с използването на механизма за съдействие и инспекция, който отпадна в България през 2019 година Нидерландия чака отчет, какъвто няма по какъв начин да получи. Спорно е дали една такава позиция на процедура не обезсмисля нормите, върху които се гради Европейски Съюз и органите и институциите на Европейски Съюз ", изясни Демерджиев.
Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се причислят към Шенгенското пространство, само че да блокира приемането на България след решение на нидерландското държавно управление.
Предстои на 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи да гласоподава с две обособени решения за разширението на Шенген. Предвижда се министрите да гласоподават за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия - с второ решение. За одобрение на решението се изисква единогласие.
Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските управляващи и политическите сили във връзка позицията на Нидерландия, напомня Българска телеграфна агенция.
 
 
05 Дек 202223505 Дек 20225005 Дек 20229005 Дек 202280105 Дек 202230605 Дек 2022108КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани28 Ное 2022237419 Ное 2022108729 Ное 202251224 Sep 20223163
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР