Правителството реши да създаде структура за преговори за присъединяване на

...
Правителството реши да създаде структура за преговори за присъединяване на
Коментари Харесай

РСМ: Трябва да приключим преговорите за членство в ЕС до 2030 година

Правителството реши да сътвори конструкция за договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, съобщи министър председателят Димитър Ковачевски в понеделник, заяви МИА.

Вицепремиерът Боян Маричик ще бъде основен договарящ, а екипът ще включва както локални специалисти, държавни чиновници и специалисти отвън институциите, по този начин и задгранични специалисти.

Ковачевски сподели, че има вяра, че институциите имат потенциал за договаряния с Европейски Съюз, като добави, че чака качествена и ефикасна конструкция, способна да се оправи с провокациите. Премиерът сподели, че процесът ще бъде приобщаващ и транспарантен. Той прикани за обществен консенсус за прогрес към Европейски Съюз, за ангажиране на гражданския бранш, бизнеса и учените, като в същото време прикани опозицията да вземе интензивно присъединяване и да подкрепи процеса.

Преговорите би трябвало да бъдат ускорени и завършени допустимо най-скоро. Поставихме си за цел да приключим договарянията до 2030 година Тя е осъществима и съм убеден, че Република Северна Македония ще стане член до идващото разширение на Европейски Съюз. Ще се ангажираме страната ни да бъде равнопоставена с всички останали държави-членки, да участваме в основаването на политиката на Европейски Съюз, като, несъмнено, пазиме държавните си ползи. Нашето бъдеще е в Европейски Съюз. Нямаме опция, по тази причина всички би трябвало да се включим и подкрепим, да грабнем шанса, който стои пред нас и да вървим решително към пълноправно участие в Европейски Съюз, сподели Ковачевски на конференция дружно с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР