Правителството прие през седмицата Национална стратегия за намаляване на бедността

...
Правителството прие през седмицата Национална стратегия за намаляване на бедността
Коментари Харесай

Как администрацията ще се бори с бедността?

Правителството одобри през седмицата Национална тактика за понижаване на бедността и поощряване на общественото включване с небосвод до 2030 година Документът обрисува стратегическата рамка за развиване на политиките, свързани с превъзмогването на бедността и насърчаването на общественото включване през идващото десетилетие.

Финансирането на тактиката ще се реализира в границите на средствата, планувани по бюджетите на виновните институции посредством държавния бюджет за съответната година и със средства от Европейските фондове.

Пандемията от COVID-19 усили обичайните неравенства, а високият дял на разноските за здраве по отношение на общите доходи на семействата у нас докара до нов вид неравенства в обществото ни, така наречен "здравни неравенства ", настояват специалисти, съгласно които те са мощно изразени при хората, живеещи с приходи под линията на беднотия.

Проблемът е, че болшинството от служащите с по-ниски приходи не могат да работят от у дома, само че също по този начин не им е разрешено да вървят на работа. Според анализатори от КНСБ броят на безработните ще се усили.

Основната цел на новата стратегия за битка с бедността включва подобряването на качеството на живот на уязвимите групи и основаването на условия за тяхната пълноценна реализация посредством съответно подкрепяне на приходите, включване на пазар на труда и достъп до качествени услуги. Стратегията ще се извършва посредством тригодишни проекти за деяние, които ще включват съответни ограничения и действия, виновни институции, финансови средства и знаци. Тяхната е цел е осъществяването на целите за устойчива интеграция пазара на труда на неактивни и безработни лица, обезпечаване на еднакъв достъп до качествено предучилищно и учебно обучение и качествено опазване на здравето.

Приоритет на стратегическия документ е и основаването на налични и качествени обществени и интегрирани услуги и интегрирана поддръжка, както и ефикасната и целенасочена финансова и материална поддръжка на нуждаещите се. Сред най-важните цели е и обезпечаването на налична архитектурна, институционална, осведомителна и транспортна среда, подобряването на жилищните условия на уязвимите групи и поддръжка на бездомните.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР