Правителството прие Национална програма за профилактика на оралните заболявания при

...
Правителството прие Национална програма за профилактика на оралните заболявания при
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 4 март

Правителството одобри Национална стратегия за профилактика на оралните болести при децата

Министерският съвет одобри Решение за приемане на Национална стратегия за профилактика на оралните болести при деца от 0 до 18 година в Република България, 2021-2025 година

Програмата е продължение на настояща в интервала 2015 - 2020 година Националната стратегия. Целта е трайно възстановяване на оралното здраве на децата до 18-годишна възраст. Изпълнители на програмата са лекари по дентална медицина, в партньорство с Националния център по публично здраве и разбори, районните здравни инспекции и факултетите по дентална медицина.

Продължаването на програмата за идващ петгодишен интервал ще даде опция за повишение информираността на популацията за профилактика на оралните болести и възстановяване знанията и уменията на децата за запазване на оралното им здраве, както и до по-нататъшно понижаване разпространяването на зъбния кариес, при възрастовите групи с осъществено силанизиране.

Министерският съвет одобри Национална стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 година

Правителството одобри Национална стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 година Основните действия на Националната стратегия са ориентирани към продължение на необятната осведомителна акция за значимостта на рак на маточната шийка и опциите за първична профилактика посредством имунизация, заплатена с обществени средства, посредством идентифициране, консултиране и обгръщане с имунизацията против човешки папилома вирус на девойки сред 10 и 13-годишна възраст.

Данните за 2018 година демонстрират, че заболяемостта от рак на маточната шийка за България е 28.7 на 100 000 дами, при междинна за Европа - 13.4 на 100 000 дами.

Пътят за понижаване както на заболяемостта, по този начин и на смъртността от рак на маточната шийка, е профилактиката. Профилактичните ваксини против рак на маточната шийка имат над 90% резултатност.
По тази причина се планува Националната стратегия за първична профилактика на рака на маточната шийка да бъде продължена и в интервала 2021 - 2024 година

Одобрена е Национална стратегия „ Дигитална подготовка “, по която ще се образоват преподаватели от висши учебни заведения, учители и представители на бизнеса

Правителството утвърди Национална стратегия „ Дигитална подготовка ", по която в границите на три години ще се образоват сегашни и бъдещи преподаватели по образователни дисциплини и учители по образователни предмети и модули, свързани с работата в цифрова среда, както и представители на бизнеса, които желаят да стартират да преподават. Основната цел е посредством в допълнение образование да се преквалифицират преподаватели по други дисциплини и да се обучат представители от практиката, с цел да могат да преподават дисциплини, свързани с ИКТ и дигитализацията в другите степени на просветителната система. Ще се обучат и учители по разнообразни предмети в системата на междинното обучение, с цел да им се обезпечи опция да се преквалифицират като учители по информатика и осведомителни технологии.

Предвижда се да бъдат подготвени 1000 преподаватели в използването на компетентностния метод с акцент върху цифровите компетентности, обучители и подготвени учители и преподаватели по ИКТ-базирани новаторски технологии, както и такива, които могат да организират квалификационна активност по тези тематики. В рамките на програмата е планувано и разработване на платформа за продан на положителни практики. Бюджетът на програмата за тригодишен интервал е 2 000 000 лв..

Министерският съвет предлага акад. Васил Сгурев за награждаване с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие

Министерският съвет дава предложение до Президента на Република България за награждаване на акад. Васил Сгурев с медал „ Св. Св. Кирил и Методий " - огърлие, за изключително значимите му заслуги за развиването на електрониката, роботиката и осведомителните технологии. Предложението е инициирано от Българската академия на науките (БАН).

Васил Сгурев е роден на 3 май 1936 година в гр. Първомай. През 1960 година приключва висше инженерно обучение в Санкт Петербург, Русия, със компетентност „ Електромеханика ", а по-късно специализира в Института по кибернетика в Киев и в Института по информатика в Санкт Петербург. През 1968 година пази докторската си степен, през 1989 година е определен за член- сътрудник на Академията, а през 1997 година става учен. Заемал е длъжността ръководител на Федерацията на научно-техническите съюзи, на Съюза по автоматика и информатика „ Джон Атанасов ", на Българската асоциация по изкуствен интелект и на Дружеството по различаване на облици.

Акад. Сгурев е създател на 14 монографични труда и 155 научни отчета в България и в чужбина и едно образователно управление. Има общо 419 научни изявления у нас и в чужбина, като 231 от тях са на британски език, а 59 - на съветски език. Понастоящем в Scopus се откриват 62 документа и 107 цитирания на учения, а в Web of Science - 47 документа и 54 цитирания. Има приети 30 авторски свидетелства и патенти, седем от които са осъществени в чужбина, а името му е вписано в „ Златната книга " на българските изобретатели на патентното ведомство на България.

В продължение на 10 години акад. Сгурев е член на Комисията по машинно-електротехнически науки към Президиума на Висшата атестационна комисия, бил е началник на активността на Българска академия на науките по Националната стратегия за лични компютри, както и на програмата за промишлени роботи. Участвал е в програмните комитети на над 30 интернационалните конференции. Като учител чете лекции във Великотърновския университет „ Св. Св. Кирил и Методий ", УниБИТ-София, и в Нов български университет. Ръководител е на 16 сполучливо защитили докторанти.

За високите си достижения акад. Сгурев е получавал голям брой награди, като през 2010 година е почетен с медал „ Стара планина " - първа степен.

Правителството одобри промени в механизма за научни съвещания от Българска академия на науките

Министерският съвет одобри промени в Механизма за възлагането и осъществяването на научни съвещания от Българската академия на науките (БАН). Предложението за изменение е подбудено от настъпила нужда за рационализиране използването на Механизма.
Финансирането на Механизма продължава да е за сметка на предоставени целеви средства на Българска академия на науките от държавния бюджет за осъществяването на национално предоставени действия. Изменението ще разреши заявителите на научни съвещания, които са органите на изпълнителната власт, да имат опция да дават средства за по-големите по размер и специфичност научни съвещания. Досега разноските се поемаха напълно от Академията. Изключението се отнася за случаите, когато за осъществяването на научна консултация, заради нейната специфичност и/или размер, или при пораждане на форсмажорни за страната условия, е належащо характерно съоръжение, закупуване на консумативи, както и за възнаграждение на в допълнение предоставен на експерти труд и/или командироването им.
Промяната е от извънредно значение, както за органите на изпълнителната власт, които са заявителите на научни съвещания, по този начин и за самата Академия, която ще може да разгърне капацитета си да служи на страната и обществото.

Вследствие на измененията ще се обезпечи в по-голяма степен своевременното потребление на потенциала на учените и експертите от Българска академия на науките при взимане на неотложни решения и при предприемане на дейности по настоящи и/или изключително зародили значими въпроси за страната и обществото. Ще се сътвори опция да се балансира приемът на студенти сред висшите учебни заведения, в сходство с политиката за установяване на най-благоприятен сбор за студенти и докторанти, за които страната обезпечава средства за прехрана на образованието.

Правителството утвърди трансфер от 100 млн. лева по Програмата за гарантиране на безлихвени заеми

Правителството одобри Решение на Министерския съвет за одобрение спомагателни средства по Програма за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID-19 и за промени в Програма за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребни и междинни предприятия (МСП). Изпълнението им е предоставено на „ Българска банка за развитие” АД.

С решението бюджетът по Програмата за гарантиране на безлихвени заеми в отбрана на хора, лишени от опцията да поставят труд заради пандемията от COVID- 19, се усилва от 200 млн. лева на 300 млн. лв.. Допълнителните 100 млн. лв. се пренасочват от свободния запас по Програмата за портфейлни гаранции в поддръжка на ликвидността на микро-, дребните и междинни предприятия, потърпевши от изключителната обстановка и епидемията от COVID-19.

По този метод ще се отговори на потребността от увеличение на средствата по програмата, както и от продължаващото интензивно търсене на безлихвени заеми пред комерсиалните банки-партньори.

Министерският съвет дава единодушие за използване на еластичен метод за ръководството на ресурса и разпорежда на ББР при нужда и съгласно осъществяването на стратегиите да прави преразпределение на средства сред бюджетите на двете стратегии до размера на финансовия запас от 700 млн. лв..

Правителството утвърди 8 807 000 лв. за финансиране на Национална стратегия „ Европейски научни мрежи”

Министерският съвет утвърди 8 807 000 лева по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2021 година за финансиране на плануваните действия през втората година на Националната стратегия „ Европейски научни мрежи ".

Програмата се извършва в интервала 2020-2022 година и дава опция на 13 български държавни висши учебни заведения и научни организации да аплайват за финансиране по нея. Общият бюджет на програмата е до 12 622 000 лева Целта е да се подкрепят университети и научни организации в страната, чиито планове са били оценени високо по мярката „ Туининг” на Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт 2020”, само че не са получили финансиране заради дефицит на средства.

С националното финансиране те ще могат да запазят към този момент построени
интернационалните научни партньорства, да изградят нови и да вземат участие в европейски научни мрежи. С приоритет ще са и дейностите, свързани с докторантските стратегии и ръководството на научни планове.
В резултат от осъществяването на програмата българските университети и научни институти ще са в положение да се включат по-активно и в процеса на подготовка в идната Рамкова стратегия на Европейски Съюз „ Хоризонт Европа”.

Правителството утвърди над 8 млн. лева за възобновяване на транспортни разноски на учителите

Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините в размер на 8 115 597 лева за възобновяване на разноските за превоз и за наем на педагогическите експерти в институциите в системата на предучилищното и учебното обучение.

Необходимите средства са изчислени въз основата на получена информация от кметовете на общини, като са приспаднати неусвоените средства от предишни години.

С 8 036 091 лева ще бъдат възобновени транспортните разноски на 16 780 педагогичен експерти от 2 757 институции от 262 общини.
За 3 371 учители от 1 063 детски градини се отпускат 1 794 444 лева, за 13 235 педагогичен експерти от 1 634 учебни заведения - 6 138 291 лева и за 174 пътуващи експерти от 60 центъра за поддръжка за личностно развиване - 103 356 лева

С останалите 79 506 лева се възвръщат разноските за наем на 53 педагогичен експерти от 41 институции в системата на предучилищното и учебното обучение.

Одобрени са промени във финансовото систематизиране на средствата за 2021 година по оперативните стратегии 2014 - 2020 година от новия инструмент на Европейски Съюз - REACT-EU

Правителството одобри Решение на Министерския съвет, с което утвърждава промени във финансово систематизиране на средствата от Европейски Съюз за 2021 година по оперативни стратегии 2014 - 2020 г в поддръжка на превъзмогването на последствията от рецесията, провокирана от пандемията от COVID-19 и подготовка за екологично, цифрово и стабилно възобновяване на стопанската система - REACT-EU.

Средствата от REACT-EU за България за 2021 година се усилват от 804,2 млн. лв. на 853,4 млн. лв., по отношение на използването на инфлационен показател на равнище Европейски Съюз за интервала на осъществяването на Инструмента.

Допълнителният запас от 49,2 млн. лв. ще бъде разпределен в равни дялове към оперативни стратегии „ Иновации и конкурентоспособност " и „ Развитие на човешките запаси ". С тези средства ще бъде повишен размера на изпълняваните и плануваните интервенции по двете стратегии за капиталова поддръжка за дребни и междинни предприятия и за опазване на заетостта.

Правителството позволи продажба на недвижими парцели, благосъстоятелност на „ Напоителни системи “ ЕАД

Правителството позволи продажбата на пет недвижими парцела, благосъстоятелност на „ Напоителни системи” ЕАД. Дружеството е притежател на парцелите, само че изпитва усложнения по поддръжката и стопанисването им.
Продажбата им ще се реализира на търг, при начални цени, не по-ниски от пазарните стойности, избрани от самостоятелни оценители. По този метод „ Напоителни системи " ЕАД ще осъществя спомагателни доходи, разнообразни от приходите от съществена активност и ще се освободи от бъдещи разноски за налози, поддръжка и защита.

Одобрена е позицията на България за предоставяне на единодушие да взе участие по Дело С-520/20 пред Съда на Европейски Съюз

Министерският съвет утвърди позицията и даде единодушие на Република България да взе участие по дело С-520/20, Началник на Районно ръководство Силистра пред Съда на Европейския съюз, формирано по преюдициално питане на Административен съд - Силистра.
Производството пред Съда на Европейски Съюз се отнася до заповед, издадена от шеф на Районно ръководство Силистра, с която е разпоредено да бъде върнат на Норвегия движимост - лек автомобил, конфискуван във връзка със сигнал за търсене в Шенгенската осведомителна система, въведен от норвежката страна.

Изложеният в позицията юридически разбор демонстрира, че напълно е спазена настоящата правна рамка и издаденият от началника на РУ-Силистра акт изцяло дава отговор на наредбите на българското законодателство.

27 плана в секторите „ Транспорт “ и „ Околна среда “ са подкрепени от JASPERS през 2020 година

Правителството утвърди доклад за осъществяване на ограниченията от Плана за деяние 2014-2020 година на JASPERS (Съвместна помощ за подготовката на планове за Европейските региони) през 2020 година

В рамките на миналата година 27 плана в областите „ Транспорт” и „ Околна среда” са получили експертна помощ от страна на Инициативата. Реализираните действия са ориентирани към повишение качеството на подготвяната документи по предпочитани национални планове, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове, както и към усилване на институционалния потенциал.
JASPERS е обичаен сътрудник в напъните на страната ни за реализиране на дейно асимилиране на средствата от фондовете на Европейския съюз. Предоставяната по линия на JASPERS техническа помощ е безплатна за страната.

Министерският съвет утвърди 16 Национални стратегии за развиването на образованието за 2021 година

Министерският съвет утвърди 16 национални стратегии (НП) за развиване на образованието за 2021 година. Програмите са ориентирани към модернизиране на учебната инфраструктура, развиването на новаторските практики, поощряване взаимоотношението с родителите и други като не престават потвърдили се сполучливи практики от последните години.

Национален парк „ Иновации в деяние " е в поддръжка на нововъведенията измежду главните и началните учебни заведения и измежду професионалните гимназии, както и нововъведенията, насочени към възпитаници от уязвими групи. Педагогическите експерти ще се подтикват да проучват, да опитват, само че и да разпространяват своите новаторски практики и артикули.

Акцент на Национален парк „ Бизнесът преподава " е ранното кариерно насочване и запознаването на учениците с опциите, които дават другите специалности за бъдеща реализация, както и информирането им за най-новите трендове в развиването на техниката и технологиите. Програмата планува визити на представители на бизнеса в учебни заведения, както и на учители в предприятия. С това се цели повишение качеството на преподаване и образуването на познания и умения в региона на STEM компетентностите, както и основаване на партньорства сред учебни заведения и работодатели.

Продължава осъществяването на стратегиите за подготовка на учителите, в това число за извънкласни действия, Национален парк „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение ", Национален парк „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав ", както и тези за подготовка и присъединяване на възпитаници в олимпиади и надпревари и осъществяване на НВО. И през 2021 година по стратегия „ Мотивирани учители " ще бъдат привличани към системата преподаватели и експерти от разнообразни професионални области, като ще се финансира подготовката им във висшите учебни заведения, както и спомагателни на практика образования.

Предвижда се през тази година да продължи финансирането за възстановяване на изискванията за пробна работа в учебните заведения, в които от идната образователна година ще има профилирано образование по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда или биология и здравно обучение. Предоставят се и условия за поддръжка на целодневната организация на образователния ден на учениците и се основават условия за личностно развиване посредством занимания по ползи и креативен изяви.

За трета година ще се подтиква асимилиране на образователното наличие както посредством визити на музеи, по този начин и визити на театрални постановки и концерти, срещи с артисти и музиканти по тематики, свързани с съответно образователно наличие. Модулът „ Библиотеките като просветителна среда " е обвързван с възстановяване на библиотечната среда - основаване на ъгъл за четене - учебното пространство, което подкрепя, развива и предизвиква четенето. За втора година е включен и модул, по който се финансира построяването на площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата.

Продължават стратегиите за обезпечаване на налична архитектурна среда и сигурност в учебно заведение и подпомагането на общините в процесите на десегрегация и недопускане на вторична сегрегация. Национален парк „ Успяваме дружно “ ще поддържа детските градини и учебните заведения, в които се реализира наложително предучилищно обучение, в две направления - за шерване на новаторски практики за осъществяване на действия с децата и фамилиите в и отвън детската градина/училището, както и за поощряване на двигателната интензивност на децата.

В рамките на Национален парк „ Заедно за всяко дете ", се планува да бъде обезпечен непрекъснат достъп на всички 265 общини до Информационната система за реализация на Механизма (ИСРМ), посредством която се работи за обгръщане и оставане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Общините имат основна роля в активността на екипите за увеличение обсега на децата, включени в предучилищното обучение, която се ускорява с въведеното с измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение наложително предучилищно обучение и за 4-годишните деца.

Продължава осъществяването и на Национален парк „ Заедно в грижата за всеки възпитаник ", посредством която се наблюдават персоналните достижения на учениците и се основават условия за екипна работа сред учителите от начален стадий и тези от детската градина, както и с преподавателите от прогимназиален стадий.

И през 2021 година ще бъде подложен акцент на взаимоотношението в учебната общественост и присъединяване на родителите в разнообразни начинания по стратегия „ Участвай и променяй - родителят, деен сътрудник в учебния живот ". По Национален парк „ Разработване на образователни пособия за образование по общообразователни образователни предмети на непознат език, оценяване и одобрение на планове на образователни пособия за подкрепяне на образованието, проведено в чужбина, на планове на учебници и на планове на образователни комплекти " ще бъдат създадени пособия на непознат език по общообразователни образователни стратегии за IX и за X клас, с изключение по образователния предмет български език и литература и образователния предмет непознат език.

Правителството отпусна спомагателни средства в размер на 3 300 000 лева за финансиране на ННП „ Интелигентно отглеждане на животни “ и „ Интелигентно растениевъдство”

Министерския съвет утвърди спомагателни средства в размер на 3 300 000 лева По бюджета на Министерството на образованието и науката за финансиране на осъществяването на дейностите през първата година на двете нови Национални научни стратегии – „ Интелигентно животновъдство” и „ Интелигентно растениевъдство”.

ННП „ Интелигентно растениевъдство” ще основава и надгражда съществуващи новаторски практики, които ще подсигуряват резистентност и конкурентоспособност за работещите в региона на земеделието. Също по този начин ще бъдат обезпечени условия за продан на опит, познания и развиване на учени и откриватели.

С целенасочени научни проучвания за използване на изкуствен интелект в земеделието ще се подкрепя намаляването на разноските за стопанствата, възстановяване на почвите и качеството на водите, ограничение на потреблението на торове и пестициди, понижаване на нездравословните излъчвания, възстановяване на биологичното многообразие.

Програмата се финансира от Министерството на образованието и науката и е с общ бюджет 4,5 млн. лева, като за първата
година на осъществяване държавното управление отпуска 1,5 млн. лева Срокът за осъществяването й е три години.

С осъществяването на ННП „ Интелигентно отглеждане на животни " е планувано да се дават на животновъдите новаторски способи и средства за интелигентно и дейно отглеждане на животни с понижени човешки запаси и понижено влияние върху околната среда. Изследователите и животновъдите ще имат елементарен и следен онлайн достъп до средства, запаси и принадлежности за съдействие и ще се обезпечават високопроизводителни осведомителни и информационни технологии за калкулации, свързване, предпазване на данни и за достъп до виртуални научноизследователски екосистеми, както и потребителски мрежи. Бюджетът на програмата също е общо 4 500 000 лева за три години, като за първата година на осъществяване държавното управление отпуска 1,5 млн. лева
Изпълнението на стратегиите ще се следи и координира от Министерството на образованието и науката.

Променят трасето на републикански път I-8 - Калотина - Капитан Андреево в чертите на Свиленград

С решение на държавното управление се измества трасето на републикански път I-8 -Граница Сърбия - Калотина -Капитан Андреево в чертите на гр. Свиленград.

Промяната се прави по предложение на Агенция „ Пътна инфраструктура” и община Свиленград, а задачата е да се изведе директният трафик отвън централната градска част след построяването и стартирането в употреба на околовръстния път на града.
Старото трасе на републиканския път в Свиленград, с дължина 2,525 км, преминаващо по улиците „ Д-р Страшимир Дочков”, "Княз Борис I”, „ Цар Симеон Велики” и бул. „ България” става обществена общинска благосъстоятелност.

За обществена държавна благосъстоятелност се афишира сектор от ул. „ Сан Стефано” в града с дължина 2,582 км. По него минава новото трасе на републиканския път, като там се концентрира придвижването на тежки и лекотоварни коли и е свързваща права с автомагистрала „ Марица ".

Предложенията за промени на собствеността касаят сектори, преминаващи напълно по уличната мрежа на гр. Свиленград и не се постановат промени в листата на общинските пътища.

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ получава парцели за ръководство

Правителството даде безплатно на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) ръководството на седем парцела – обществена държавна благосъстоятелност. Те са ситуирани на територията на община Айтос, област Бургас, като четири от тях са в с. Черноград, а останалите три в с. Тополица.

Това ще разреши реализацията на народен обект „ Рехабилитация на железопътния сектор Пловдив-Бургас-фаза 2 “, план 2 „ Подготовка за строителство на сектори по железопътната линия Пловдив-Бургас “, за създаване на частта, обособена в Позиция 11 „ Изграждане на предпазен лесопояс в междугарието Черноград-Айтос “.

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред ИАНМСП и Дубай Експортс

Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) към министъра на стопанската система на Република България и Дубай Експортс (DUBAI EXPORTS), Агенция на Министерството на икономическото развиване на Обединените арабски емирства.

Меморандумът ще подкрепи развиването на двустранното икономическо съдействие сред Република България и Обединените арабски емирства. Като признават стратегическото значение на развиването на дребните и междинните предприятия за повишение на заетостта, икономическата и обществената непоклатимост, страните се договарят да подкрепят предприятията от съответните страни и да открият и поддържат разнообразни форми на съдействие.

В Меморандума се планува Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия към министъра на стопанската система на Република България и Дубай Експортс (DUBAI EXPORTS), Агенция на Министерството на икономическото развиване на Обединените арабски емирства да бъдат сътрудници в региона на развиването на дребните и междинните предприятия, като дават действителни благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред предприятията от Република България и Обединените арабски емирства. Двете страни поемат отговорности за продан на бизнес-информация, обвързвана с търговията, опциите за вложение, политиката и ограниченията, подхванати от всяко от двете държавни управления за поощряване на интернационализацията на дребните, и междинните предприятия.

Двете страни ще си сътрудничат при образуване на промоционални прояви в услуга на дребните и междинните предприятия като замяна на визити на бизнесмени, образуване на присъединяване им в бизнес конгреси, конференции, семинари, търговски панаири, изложби, визити на делегации и други.

Открива се процедура за възлагане на концесия за морски плаж „ Свети Влас – централен “

Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за част от морски плаж „ Свети Влас – централен”, община Несебър, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес за периода на концесията.

Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Предлага се срокът на концесията да е 15 години. Той е аргументиран от позиция на периода за откупуване на вложенията и визията за дълготрайно развиване на морския плаж.
Размерът на минималното годишно концесионно заплащане е 84 815,47 лв. без Данък добавена стойност. Той е избран според признатата от Министерския съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морските плажове - обекти на концесия, по реда на член 8, алинея 2 и 3 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

С актуалното решение се цели да се обезпечи част от морски плаж „ Свети Влас – централен”, община Несебър, област Бургас със наложителните действия по ЗУЧК - обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и даване на услуги от публичен интерес.

Националната организация за приходите ще извърши продажба на имущество, отнето в интерес на страната

По предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество, Министерският съвет разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и да продаде имущество, отнето в интерес на страната с влезнали в действие 8 правосъдни решения.

С признатото решение се дават и два автомобила на Министерството на финансите за осъществяване на неговите функционалности.

Правителството дефинира ръководител и заместник-председател на Българския институт по метрология

Правителството дефинира за ръководител на Българския институт по метрология Снежана Спасова, а за заместник-председател на БИМ- Валентин Андонов.

Снежана Спасова има богат опит и професионални качества в региона на измерванията и метрологията, познава както административните, по този начин и законодателните процедури в тази област и е посочила нужните умения да ръководи огромни структури с разнородна активност, което прави нейната кандидатура подобаваща за функционалностите на ръководител на Българския институт по метрология. Кандидатурата й дава отговор на условията на член 10, алинея 4 от Закона за измерванията и на член 19, алинея 5 и алинея 6 от Закона за администрацията.
Валентин Андонов има богат управнически опит в огромни структури с разнородна активност, което прави неговата кандидатура подобаваща за функционалностите на заместник-председател на Българския институт по метрология.

Българският институт по метрология (БИМ) е профилиран орган, вторичен разпоредник към Министерството на стопанската система. Председателят и зам.-председателят на БИМ се дефинират с решение на Министерския съвет и се назначават от министър-председателя.

Изменя се държавното решение по отношение на българското присъединяване във военната интервенция на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина „ АЛТЕА”

Министерският съвет на одобри решение за изменение на РМС № 484 от 2012 година за присъединяване на контингент от въоръжените сили на Република България във военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ АЛТЕА ".

С това решение се усилва приносът на България към интервенцията на Европейски Съюз „ АЛТЕА” с до 4 военнослужещи.

Сигурността на Босна и Херцеговина постоянно е била от стратегическо значение за България, по тази причина и влагаме сили и средства, с цел да поддържаме взаимните старания на интервенцията, която следва да бъде източник на доверие за локалното население и да продължава да генерира възпиращ резултат против всички тези фактори, целящи дестабилизиране на Босна и Херцеговина.

В допълнение, всяко нарастване на приноса ни към интервенциите и задачите на Европейски Съюз е доказателство за устойчивото осъществяване на уговорките на Република България към съюза и се отразява при оценката на приноса ни като държава-членка.

Нa днешното държавно съвещание беше признато също по този начин решение за разрешаване на пребиваването на територията на Република България с невоенен темперамент на въздухоплавателни средства, въоръжение, техника и персонален състав от Военновъздушните сили на Република Сърбия по отношение на провеждането на взаимни бойни стрелби с формирования за Противовъздушна отбрана на Република Сърбия на зенитен полигон на Военновъздушни сили „ Шабла” през 2021 година

Нова разпоредба ще регламентира отдалеченото образование във висшите учебни заведения

Министерският съвет утвърди Наредба, която урежда държавните условия за образуване на отдалечената форма на образование във висшите учебни заведения в България. Целта е да се актуализира и осъвремени нормативната рамка, призната през 2004 година, предвид на цифровата промяна на образованието и на пандемията от COVID-19.
Досега висшите учебни заведения можеха да провеждат отдалечена форма на образование, както за придобиване на степен на висше обучение, по този начин и за повишение на квалификацията на експерти. Промените дават опция в отдалечена форма да се организира и продължаващо и в допълнение образование. Регламентира се и опцията за отдалечено осъществяване на семестриални и държавни изпити, както и видеоконферентна отбрана на дипломни работи.

Нов миг има и при оценяването в отдалечената форма на образование за висшите учебни заведения. Те би трябвало да имат системи за идентификация на студентите и надзор на изпити и оценяване, системи за определяне на опити за плагиатство и запазване на изпитни данни и студентски работи в електронен списък най-малко за 5 години и други
С използването на Наредбата ще се усъвършенства осведомителната и просветителна инфраструктура във висшите учебни заведения, което ще благоприятства свързването им в европейски и международни мрежи за висше обучение.

Ще има достъп до публичната информация в Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността

Ще има опция за обществен достъп по смисъла на член 4 от Закона за достъп до социална информация до информацията в Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността (ЕИСПП), която съставлява социална информация. Това плануват промени и допълнения в Наредбата за ЕИСПП, признати от държавното управление през днешния ден.

Промените са вследствие на влязлото в действие допълнение на член 384, алинея 4 от Закона за правосъдната власт по отношение на материята, обвързвана със основаването и използването на ЕИСПП, като се обезпечава достъп до извадка от данните, съдържащи се в ЕИСПП, която съставлява социална информация и може да се дава по реда и метода, избрани с наредбата по член 378, алинея 4 Закон за съдебната власт, в случай че в различен закон е очакван специфичен ред за търсене, приемане и разпространение на такава информация.

Повишават се професионалните условия за длъжността „ инспектор “ в районните здравно-осигурителни каси

Правителството одобри Постановление за изменение на Класификатора на длъжностите в администрацията и Наредбата за длъжностните характерности на държавните чиновници.

Всички чиновници от НЗОК и РЗОК, които правят надзор за качеството на реализираната здравна и дентална помощ към този момент ще бъдат назначавани по служебно правно отношение. Завишава се условието за най-малък професионален опит от две на три години. В дълготраен проект измененията ще основат условия за кадрова непоклатимост и интерес към длъжността инспектор в районна здравно-осигурителна каса. Очаква се повишение на прозрачността и качеството на процедурата за асортимент на длъжностни лица, като разследване от задължението длъжността да се заема с конкурс.

Правителството ще компенсира родителите на деца, неприети в детските градини

Родителите на деца в предучилищна възраст, неприети в общински или държавни детски градини или учебни заведения заради липса тук-там, ще бъдат обезщетени със средства от държавния бюджет. Условията за това бяха написани в призната от държавното управление разпоредба. Компенсации ще се отпускат за деца от 3 година до постъпването им в I клас. Сумата ще е не по-голяма от междинната месечна прехрана от държавния бюджет на дете в предучилищно обучение. За 2021 година тя ще бъде одобрена до седем дни от влизане в действие на наредбата.

Условията за приемането на обезщетенията са детето да не е било признато в държавна или общинска детска градина заради липса тук-там, да е записано в такава в независима форма на образование или да посещава целодневна или полудневна група в частна просветителна институция, която не е включена в системата на държавно финансиране.
Държавата ще възвръща платените от родителите средства за образование и развъждане до размера на одобрената от министъра на образованието и науката сума, като ще би трябвало да дават съответните контракти и платежни документи за осъществени разноски.

След обнародването на наредбата искащите да аплайват за образователната 2020- 2021 година би трябвало да подадат заявление в общината по сегашен адрес на детето в период до 30 април 2021 година

Изменя се Правилникът за използване на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България

Министерският съвет одобри Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за запаса на въоръжените сили на Република България.

С постановлението на Министерския съвет се привеждат текстове в ППЗРВСРБ в сходство с промените в Закона за рез
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР