Правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашно

...
Правителството прие Национална програма за превенция и защита от домашно
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 9 януари 2019

Правителството одобри Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2019 година

Министерският съвет одобри на днешното си съвещание Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение за 2019 година Документът е направен на съображение на Закона за отбрана от домашното принуждение, в който е заложено условието всяка година до 31 март държавното управление да приема Национална стратегия за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение.

В програмата за 2019 година са посочени действия, които следва да се осъществят през годината, виновните структури, източниците на финансиране, съответните периоди за осъществяването на тези действия, както и предстоящите резултати. Документът съдържа институционални и организационни ограничения, ограничения за образование и подготовка, за отбрана, възобновяване и реинтеграция на потърпевши от домашно принуждение, както и такива за надзор и оценка.

Одобрена е Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Правителството одобри Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година

Ежегодните грипни епидемии са приети като един от първостепенните проблеми пред публичното опазване на здравето, както заради високата заболяемост и смъртност, по този начин и заради огромните разноски за домашно и болнично лекуване и забележителното натоварване на цялата здравна система.

Грипът се демонстрира във всички възрастови групи, като рискът от затруднения е най-голям при старите хора, дребните деца и лицата с избрани хронични болести. Статистиката сочи, че към 40 000 души умират прибързано от грип всяка година в страните от Европейския съюз. Най-висока е смъртността при хората пад 65 година, като доближава до 90 % от смъртните случаи, най-вече при лица с съпътстващи болести.

В България годишните грипни епидемии са сериозен здравен и финансов проблем. Само в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести и грип. Заболяванията от грип са съсредоточени главно в границите на 3 – 4 седмици. През тези седмици, междинната заболяемост за страната доближава до над 300 на 10 000 население, което значи, че в интервала на епидемиологичния напредък са преболедували не по-малко от 250 000 – 300 000 души.

Случаи на грип и обвързваните с него тежки затруднения и гибел могат да бъдат предотвратени чрез използването на съществуващите високоефективни ваксини, които се ползват повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от болесттите от грип. При хората в преклонна възраст имунизацията понижава тежкото протичане и затруднения до 60%, а смъртните случаи с 80%. Ваксинацията е изключително значима за хората с по-висок риск от съществени затруднения, в резултат на заболяване от грип, както и за хората, които живеят или се грижат за тях.

В България имунизационният обсег с грипни ваксини е невисок, като за интервала 2013-2017 година междинният обсег в страната е едвам 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Тези калкулации са направени въз основата на осъществени продажби, а не на действително приложени дози, които евентуално са по-малко. Основна причина за това е, че грипните ваксини са включени в листата на целесъобразните имунизации в Наредба № 15 от 2005 година за имунизациите в Република България, закупуват се от пациента и се ползват против възнаграждение.

С приемане на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип се цели да се понижи заболяемостта, затрудненията и смъртността от сезонен грип посредством повишение на имунизационния обсег при възрастни на и над 65 година възраст, както и да се увеличи информираността на популацията за риска от грип и обвързваните с него затруднения и методите за предотвратяване.

Основните действия на програмата са ориентирани към обезпечаване с обществени средства на ваксини против сезонен грип за обгръщане на лица от целевата група, създаване на механизми за осъществяване на имунизацията и доклад, повишение равнището на осведоменост на популацията за значимостта на болестта и опциите за профилактика посредством имунизация.

Необходимите средства за осъществяването на Програмата са за сметка на одобрения бюджет за съответната година на Министерството на здравеопазването. Финансирането на разноските за ваксини по програмата ще се прави от Националната здравноосигурителна каса посредством трансфер на средства от Министерството на здравеопазването.

„ Пристанище Бургас “ ЕАД ще продаде неподвижен парцел в Бургас

„ Пристанище Бургас “ ЕАД ще продаде неподвижен парцел в комплекс „ Меден рудник “, Бургас. Апартаментът е с повърхност от 60,66 кв. м., а продажбата му ще се извърши на цена, не по-ниска от избраната от самостоятелен оценител. Недвижимият парцел не е нужен за осъществяване на главната активност на сдружението.

България извършва рекомендациите на МОТ за основаване на претовареност и заслужен труд

Правителството предложи на Народното събрание да вземе акт от Препоръка за претовареност и заслужен труд за мир и резистентност (№ 205), която беше призната на 106-та сесия на Международната конференция на труда. Препоръката дава насоки на членовете на Международната организация на труда (МОТ) за ограниченията, които би трябвало да бъдат подхванати за основаване на работни места и заслужен труд за задачите на попречване и възобновяване при спешни обстановки, разследване от спорове и бедствия и застраховане на мира и устойчивостта.

Препоръката има за цел да подкрепи органите на законодателната и изпълнителната управляващи, заинтересуваните ведомства и представителните синдикални и работодателски организации в процеса на актуализиране на настоящото и основаване на ново съвременно национално законодателство в областите, касаещи обезпечаването на претовареност и заслужен труд за задачите на застраховане на мир и резистентност.

Вземането на акт е наложителна уставна процедура на МОТ, според която всяка държава-членка се задължава след закриването на сесията на Международната конференция на труда, на която са признати нови интернационалните конвенции, протоколи или рекомендации, да ги показа пред способния народен законодателен орган. Препоръката няма правнообвързваща мощ и не е предмет на ратификация от държавите-членки на МОТ.

За ратификация е препоръчан меморандум по отношение на основаването на Многонационална стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Меморандум за съгласие сред министерствата на защитата на България, Хърватия, Унгария и Словения по отношение на основаването на Многонационална стратегия за подготовка на авиацията за специфични интервенции в град Задар, Хърватия. Меморандумът е подписан на 4 октомври 2018 година в Брюксел по време на срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО.

Изграждането на център за обща подготовка на авиационните формирования за специфични интервенции на четирите страни ще усъвършенства разноските за образование и подготовка на авиационните екипажи и ще унифицира подготовката според стандартите на НАТО.

Българските Военновъздушни сили ще вземат участие с един военнослужещ в състава на центъра, а авиационни екипажи ще водят от време на време профилирана подготовка.

Премахват се директните разрешителни сред България и Русия

Правителството утвърди изменение на Спогодбата сред България и Русия за интернационалните автомобилни транспорти. С изменението отпада нуждата от потреблението на директни разрешителни за осъществяването на интернационалните автомобилни транспорти на товари, през териториите на двете страни.

Решения по визи за дълготрайно престояване на сезонни служащи ще се взимат  до 15 календарни дни

Вземането на решение по подадено заявление за издаване на виза за дълготрайно престояване на жители на трети страни, за престояване на територията на Република България като сезонни служащи към този момент ще се прави в период до 15 календарни дни. Това реши държавното управление през днешния ден, като утвърди план на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за изискванията и реда за издаване на визи и установяване на визовия режим.

Така оптималният период за взимане на решение по подадено заявление за издаване на виза за дълготрайно престояване на тази категория лица се редуцира от 35 работни дни на 15 календарни дни.

Промяната ще сътвори условия за по-бързо култивиране на заявките на лица, които желаят да правят трудова активност като сезонни служащи у нас и ще спомогне за по-ефективното облекчаване на потребностите на българските работодатели от работна мощ за задачите на сезонна претовареност.

Правителството утвърди устав за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология

Правителството утвърди Правилника за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

С влизане в действие на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, считано от 1 януари 2019 година Националният институт по метеорология и хидрология от главно звено при Българската академия на науките (НИМХ-БАН) се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто началник е разпоредник с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката. Съгласно § 5 от Преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, в период до един месец от влизането в действие на закона, по предложение на министъра на образованието и науката Министерският съвет приема Правилник за устройството и активността на Националния институт по метеорология и хидрология.

С Правилника се регламентират националната и интернационалната активност, ръководството и структурата, организацията на работа, методите на финансиране и нужното имущество, числеността на личния състав и други значими детайли за действието на Националния институт по метеорология и хидрология, като се регистрира и фактът, че с изключение на национална хидрометеорологична работа, Национален институт по метеорология и хидрология е и водеща научна организация в страната в региона на метеорологията и хидрологията. По този метод се обезпечава осъществяването на националните и интернационалните действия, предоставени на Национален институт по метеорология и хидрология със закони и подзаконови нормативни актове.

Ръководните органи на Националния институт по метеорология и хидрология ще са: Общо заседание на учените, Научен съвет и общоприет шеф. Общото заседание на учените включва лицата, заемащи академична служба или притежаващи научна степен, които работят по трудово правно отношение в Национален институт по метеорология и хидрология. То дефинира броя на членовете и избира и добавя състава на Научния съвет, който е групов орган за научно управление на Национален институт по метеорология и хидрология, а членовете му са хабилитирани лица, както и лица с научна степен „ лекар на науките “, които работят по трудово правно отношение в института. Генерален шеф на Национален институт по метеорология и хидрология може да бъде единствено хабилитирано лице или лице с научна степен „ лекар на науките “, което ще се назначава от министъра на образованието и науката по предложение на Научния съвет на Национален институт по метеорология и хидрология. Като разпоредник с бюджет той провежда, координира и управлява административната, оперативната и научната активност на Национален институт по метеорология и хидрология. Генералният шеф ще съставлява Национален институт по метеорология и хидрология и страната в интернационалните организации според решения на Министерския съвет или разпоредбите за участие в тези организации. Той съставлява Национален институт по метеорология и хидрология пред всички органи и организации и други физически и юридически лица в страната и в чужбина, като ще извършва и други функционалности, открити с нормативен акт, предоставени от министъра на образованието и науката или произлизащи от контракти.

Дейността на Националния институт по метеорология и хидрология ще се финансира със средства от държавния бюджет, лични доходи, планове и стратегии, финансирани от Европейския съюз и други интернационалните организации, както и безплатно получени средства.

Институтът ще разполага с имущество, което включва право на благосъстоятелност и лимитирани вещни права върху недвижими парцели и движими движимости, интелектуална благосъстоятелност, както и други права и отговорности. Недвижимите парцели, предоставени от страната на института, са държавна обществена благосъстоятелност, надлежно държавна частна благосъстоятелност.

Увеличава се щатната бройка на Инспекторатите към Министерството на външните работи и Министерството на правораздаването

Правителството одобри промени в Устройствения устав на Министерството на външните работи, според които се усилва щатната бройка на Инспектората към ведомството от 8 на 11 щатни бройки. Увеличението на щатните бройки е в границите на общата бройка на министерството. То се прави за сметка на намаляването на числеността на дирекция „ Външнополитическо обмисляне, информация и съгласуваност “ с две щатни бройки и на общата бройка на чиновниците на задграничните представителства на Република България с една щатна численост.

Съгласно друго държавно Постановление числеността на Инспектората в Министерството на правораздаването от 7 щатни бройки към сегашния миг се усилва с 3 щатни бройки, които са за сметка на числеността на личния състав в Главна дирекция „ Регистри “ на Агенция по вписванията.

Промените в двете министерства имат за цел привеждането на числеността на звената в сходство Наредбата за структурата и минималната бройка на инспекторатите, призната на 1 юни 2018 година В нея се планува органите на държавна власт, към които има основани инспекторати по Закона за администрацията да разполагат с не по-малко от 10 инспектори, в това число началник, при брой на чиновниците в проверяваните структури над 1200.

Въвежда се нов метод за установяване на заплатите в бюджетните организации

Правителството одобри промени в разпоредбите за установяване на заплатите на заетите в бюджетните организации с изменение на Постановление № 67 на Министерския съвет от 2010 година Въвежда се нов метод за установяване на заплатите в локалните управляващи и на ръководителите на регионалните администрации, държавните комисии и организациите като се цели да бъде подравнен съществуващият все още дисбаланс сред другите органите на власт.

Дава се по-голяма независимост на общинските препоръки да дефинират заплатите на кметовете на общини, региони и кметства като се фиксира само оптималният размер – до заплатата на министър. Размерите на заплатите на ръководителите на държавните комисии, организациите, на органите по член 10, алинея 1, т. 3, 4 и 5 от Закона за запазване на околната среда и на ръководителите на административни структури, основани със закон или разпореждане, ще се утвърждават от Съвета за административната промяна по предложение на отрасловите министри, отчитайки числеността на съответната администрация, нейният бюджет и функционалности. С нова формула ще се дефинират заплатите на ръководителите на институциите, които имат съществени отговорности към предпочитани политики и разходване на средства от националния бюджет и еврофондовете.

С признатото Постановление се регламентира длъжността „ специалист за връзки с обществеността “ в кабинетите на ръководителите на държавни организации.

Промените са в границите на разноските за личен състав, планувани в бюджета за 2019 година.

Нова разпоредба за заплатите на държавните чиновници укрепва принципа  „ възнаграждение съгласно осъществяването “

Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация (НЗСДА). С смяната се цели основаване на по-добри благоприятни условия за привличане и стабилно развиване на квалифицирани и стимулирани чиновници, в това число младежи, в държавната администрация.

С измененията се укрепва правилото „ възнаграждение съгласно осъществяването “ в държавната администрация – всеки чиновник да получава заплащане, съответстващо на постигнатите от него резултати и на проявените познания, умения и качества в работата.

Актуализирана е въведената през 2012 година канара за установяване на заплащането заради близо два пъти повишената минималната работна заплата в последните шест години. Това дава опция за поправяне на диспропорциите в размера на възнагражденията на чиновници от една и съща администрация. В съвсем всяка администрация има чиновници с висока подготовка, опит и стабилно високи оценки на осъществяването, които се оказват с „ изоставащи заплати ” в съпоставяне със чиновници на аналогични длъжности, назначени след 2012 година

С признатото нарастване на разноските за личен състав с 10% от началото на 2019 година ще бъдат нараснали самостоятелните съществени месечни заплати на чиновниците при прецизно вземане предвид със заеманата служба и оценките за осъществяването. Създава се опция и за поправяне на неравнопоставеното състояние при възнаграждението на чиновници, завръщащи се от отпуск по майчинство.

Приетите промени в системата на възнаграждение са в границите на разноските за личен състав, планувани в бюджета за 2019 година.

Одобрени са промени в Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и продукти  от нефтен генезис

Правителството утвърди план на Закон за изменение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. Удължава се срокът на влизане в действие на закона, като се планува това да стане от 1 юли 2019 година

Също по този начин с изменението ще се даде и изясненост във връзка с периода за издаване на плануванаъа в него разпоредба, с която ще се дефинират редът и изискванията за водене на указател на лицата, осъществяващи стопански действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис.

Предложеният план на акт няма да окаже влияние върху държавния бюджет.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР