Правителството прие на днешното си заседание проект за допълнение на

...
Правителството прие на днешното си заседание проект за допълнение на
Коментари Харесай

Правителството одобри промени в закона за личните документи

Правителството одобри на днешното си съвещание план за допълнение на Закона за българските персонални документи. Допълнението се постанова от нуждата за прекратяване на практиката по ревалидиране на оповестени за невалидни български документи за идентичност, които преди този момент са декларирани като изгубени или откраднати. С измененията се уточняват и непредвидени досега учредения за оповестяване за невалидни персонални документи и паспорти на български жители, взет е поради и регламентираният продан на оповестени за невалидни у нас български персонални документи в осведомителните масиви на Интерпол и Шенгенската осведомителна система.

Целта от една страна е да се прекрати практиката един път оповестени за невалидни български документи за идентичност, отразени в осведомителната система, поддържана от Министерство на вътрешните работи, да бъдат възстановявани като годни след отпадане на повода, заради която са били оповестени за невалидни. По този метод се реализира и сходство на информацията за документите, налична както в осведомителната система на вътрешното министерство, по този начин и на Интерпол и на Шенгенската осведомителна система. От друга страна обезпечаването на опцията за оповестяване на невалидни на документи за идентичност по аргументи, които досега не са били планувани, ще докара до вярно отразяване на данните в осведомителните системи, както и приемане на по-точни данни при осъществяване на информация за съответен документ за идентичност.

Регламентира се и опцията по искане на жителите документите за идентичност да бъдат обявявани за невалидни в случаите на подозрения за злоупотреби с персонални данни, както и когато предходният документ не е върнат от лицето, а новият се получава от упълномощено лице.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР