Правителството прекрати процедурата за определяне на концесионер на летище Пловдив,

...
Правителството прекрати процедурата за определяне на концесионер на летище Пловдив,
Коментари Харесай

Концесията на летище "Пловдив" отново се провали

Правителството приключи процедурата за установяване на концесионер на летище Пловдив, открита на 28 февруари 2020 година Причината е, че до крайния период, 23 февруари 2021 година, не е подадено нито едно заявление и оферта, както и няма постъпило искане за удължение на избрания период.

Предвижда се да бъде осъществен самостоятелен разбор по отношение на целесъобразността и опциите за разкриване на нова процедура за възлагане на концесия, като се вземат поради трендовете за развиването и възобновяване на авиационната промишленост в резултат на пандемията от COVID-19, се показва в държавното прессъобщение.

Опитът страната да даде на концесия летище " Пловдив " се проваля за следващ път. Процедурата, открита малко преди експлоадирането на ковид-пандемията в Европа - през февруари 2020 година, бе удължавана на няколко пъти, само че претенденти по този начин и не се появиха.

Πpeз лятoтo нa 2018 година лeтищe " Πлoвдив " бeшe близo дo нaмиpaнeтo нa ĸoнцecиoнep. Зa нeгo ce cъcтeзaвaxa ĸитaйcĸaтa НNА Аіrроrt Grоuр и плoвдивcĸoтo oбeдинeниe мeждy „ Tpaĸия иĸoнoмичecĸa зoнa “ и тpaнcпopтнaтa ĸoмпaния ΠИMK. Kитaйcĸaтa oфepтa бeшe зa 79 млн. eвpo, само че китайците се отхвърлиха от сключване на контракт. Бългapcĸoтo инвecтициoннo пpeдлoжeниe беше зa 65.5 млн. eвpo, само че миниcтepcтвoтo нa тpaнcпopтa взеха решение, чe имa пpeĸaлeнo гoлямa paзлиĸa с първата оферта и пpoцeдypaтa бeшe пpeĸpaтeнa.

Припомняме, че изискването при последната процедура бе концесионерът да е летищен оператор от интернационален мащаб, който обслужва най-малко 450 000 пасажери за интервал, не по дребен от 5 години през последните 10 години. Наемателят на летището също така трябваше да поеме и ангажимент за вложения от поне от 160 милиона лева  в 35-годишния период на концесията. 

Министър на превоза Георги Тодоров съобщи, че ще се изработят няколко разновидността за бъдещето на летището, което е в доста тежко финансово положение и се нуждае от сериозна капиталова стратегия за възстановяване на инфраструктурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР