Правителството предлага за обществено обсъждане промени в Тарифата за таксите,

...
Правителството предлага за обществено обсъждане промени в Тарифата за таксите,
Коментари Харесай

Обявиха колко ще струват винетките от догодина

Правителството предлага за публично разискване промени в Тарифата за таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа.

Те плануват водачите на леки коли да заплащат по-малко за винетки. Така да вземем за пример уикенд винетката става 9 лв., при 10 лв. в този момент.

Седмичната поевтинява с 2 лв. и ще коства 13 лв., месечната – с 3 лв. и ще коства 27 лв., а тримесечната – със 7 лв. и ще се продава по 48 лв..

Най-голяма е разликата в годишните винетки, които в този момент костват 97 лв., от следващата година се предлага да станат 87 лв..

Не по този начин обаче стоят нещата с тол таксите. Най-сериозно е нарастването за прекосяване през автомагистрала. За товарен автомобил над 3,5 тона до 12 тона транспортните средства с Евро 6 в този момент заплащат 0,03 лева на км. Сега се предлага тол таксата да стане 0,10 лева на км.

По-евтина винетка за леките коли от следващата година

За Евро 5 тя става 0,11 лева за км, а за Евро 3 и 4 – 0,12 лв. за км. За още по-големите камиони над 12 тона тол таксата за автомагистрала се подвига още повече.


 strategy.bg strategy.bg
За Евро 6 тя става 0,26 лв. на км, за Евро 5 – 0,27 лева на км, а за Евро 3 и 4 – 0,28 лв. за км. За съпоставяне сега те заплащат между  0,06 и 0,08 лв. на км.

Правителството предлага новите тол такси да влязат в действие от 1 юли тази година, а новите винетки от 1 януари 2023 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР