Правителството предлага увеличение и на размера на командировъчните пари за

...
Правителството предлага увеличение и на размера на командировъчните пари за
Коментари Харесай

След репортаж на bTV: Кабинетът увеличава командировъчните пари за страната 


Правителството предлага нарастване и на размера на командировъчните пари за страната, научи bTV.

Новината идва дни, откакто беше оповестено предложение за растеж на сумите при служебни пътувания в чужбина.

През ноември предходната година bTV описа, че сумите за дневни и квартирни в чужбина не са променяни от 19 години, а тези за страната - от 15 години. Недоволството е всеобщо, защото парите от дълго време не дават отговор на разноските, които служащите вършат в командировка.

Преди дни финансовото министерство разгласява оферти за нарастване на размера на командировъчните за чужбина.



След репортажа на bTV се приготвя и още една смяна - за растеж на парите, които се дават за командировка в страната. Размерът на дневните ще скочи двойно.

Снимка: Getty/Istock


Стефка Граматикова е чиновник на общината в Ботевград. Най-често върви в командировка в столицата.

Дневните пари, които и се поставят са 10 лв., в случай че се върне назад в същия ден, и 20 лв., в случай че остане да нощува.

След репортажа ни, се образува работна група сред работодатели, синдикати и двете отраслови министерства - общественото и финансовото.

По информация на bTV страните са били единомислещи дневните да скочат двойно, т.е. 20 лв., в случай че е без нощувка и 40 лв., в случай че има такава.

" Прилично е, поради това, че толкоз години към този момент сме с 10 и 20 лв., мисля, че е задоволително на този стадий ", сподели Стефка Граматикова.

Съгласие обаче няма за въвеждане на автоматизиран механизъм, по който парите да се актуализират всяка година. Така ще се разчита на волята на държавното управление.

" За страдание обаче не се доближи до решение за механизъм, който годишно да актуализира тези заплащания, т.е. всяка година на база нарастване на цените да се усилват и средствата за командировки, което нас ни тормози ", сподели Тодор Капитанов от КНСБ.

С измененията се вкарва таван на оптималната сума, която работодателят може да даде за дневни. Той е двукратният размер на този, избран в наредбата.

" Когато работодателят е решил, че има опция и потребност за заплащане на по-високи дневни, и когато групов трудов контракт го е планувал, не би трябвало нормативен акт да лимитира тези размери ", счита Добрин Иванов от АИКБ.

В момента шефът може да даде по-голяма сума. Но в случай че е над двукратния размер, избран в наредбата, горницата се полза с налози и осигуровки. Окончателният план на измененията се чака да бъде оповестен за публично разискване до дни.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР