Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът

...
Правителството предлага като изход от водната криза в Перник градът
Коментари Харесай

До 40 дни Перник може да получи вода от София

Правителството предлага като излаз от водната рецесия в Перник градът да получава вода от София – от бент. „ Белмекен “. Това беше обявено след среща през днешния ден в Министерския съвет, свикана от премиера Бойко Борисов, съобщи БГНЕС.

За задачата позволение би трябвало да даде Столичния общински съвет (СОС), тъй като ще употребява вопреносната мрежа на София. След това ще стартира създаване на байпасово оборудване от Мало Бучино към Перник. Строителството евентуално ще отнеме към 35-40 дни. Това стана ясно на изключителна среща при премиера Бойко Борисов за водната рецесия в Перник.

На срещата участваха министър председателят Бойко Борисов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови сътрудници от други градове, както и регионални шефове.

“Обемите за които приказваме са към 700 000 куб. литра на месец. Това е особено ориентирана вода за потребностите на Перник. Срокът за осъществяване е сред 35-40 дни ”, сподели още той.

С байпасовото оборудване ще може да се подава вода от Перник към София.

Емил Караниколов разясни, че още в сряда може да се стартират строително-монтажни дейности. „ Имаме сега 12 готови екипа, имаме опция и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, даже ще имаме нощен труд “, акцентира той.

“Връзката може да бъде построена за 35 дни, като работим непрекъснато. Тя ще минава през държавна благосъстоятелност и няма да има потребност от отчуждителни процедури. Ще коства 25 млн. лева, които към този момент са обезпечени “, разгласи министърът на стопанската система Емил Караниколов.

„ По никакъв метод няма да бъде наранено водоснабдяването на София. Говорим единствено за потребление на водопреносната мрежа след решение на СОС. София няма проблеми с водоснабдяването, има и запас “, увери кметът на София Йорданка Фандъкова.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР