Правителството позволи на ЛУКойл да изнася нефтопродукти до 5 март

...
Правителството позволи на ЛУКойл да изнася нефтопродукти до 5 март
Коментари Харесай

Правителството е дало зелена светлина за износа на ЛУКойл без позволение от ЕК

Правителството разреши на " ЛУКойл " да изнася нефтопродукти до 5 март 2023 година, до момента в който се откри по-комплексно решение. Това стана ясно от гостуването на министъра на енергетиката Росен Христов в Нова тв. 

Снощи служебният кабинет анулира решение на кабинета на Кирил Петков от края на юли, което не разрешава на " ЛУКойл " да изнася нефтопродукти след 5 декември, когато в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Австралия влиза възбраната за импорт на съветски тръбен нефт. 

За България, както е известно, е издействана дерогация, тъй като заради географското си състояние, съветският нефт идва с танкери. Въпросът е възбраната и дерогацията разрешават ли на рафинерията да изнася нефопродукти, създадени от съветски нефт. Според служебното държавно управление - разрешава, до 5 март към този момент. Фиксираният период е определен от кабинета на Гълъб Донев. Според други тълкувания, както и на представители на Европейска комисия, " ЛУКойл " няма право да изнася. " Правителството няма формален отговор от Европейската комисия, в последна сметка може ли рафинерията да изнася при наложено ембарго и дерогация за нас ", съобщи Христов.

Той и колегата му вицепремиерът Христо Алексиев продължавали да го чакат, въпреки отправените няколко пъти предизвестия от страна на представители на Европейска комисия.

" За да имаме евтини горива, рафинерията би трябвало да работи ", настоя енергийният министър. Съгласие по това е реализирано в диалозите с  " Лукойл " и Христов се самопохвали, че никой до този миг не е съумял да убеди компанията, че е по-добре да заявява облагата си у нас и да заплаща налози у нас.  " Те ще си заплащат налозите, в случай че имат облага, а ще имат облага, в случай че работят. Ние ги убедихме с договаряния. Показахме им финансови разбори и преимуществата от това. Никой не го беше направил преди този момент ", уточни Росен Христов.

Всъщност изискването на рафинерията да заплаща налози е, в случай че България издейства пред Европейска комисия право да изнася бензин и дизел. Тази заран пред Българска национална телевизия икономическият министър още веднъж показа версията на " ЛУКойл ", че в случай че й забранят да изнася, ще спре да работи, тъй като ще се задръсти от продукция. " Какво да я вършат?! Не могат да я изливат в морето ", сподели Стоянов. 

" Нашата концепция не е да изнасяме съветски петролни артикули, а да задоволяваме вътрешния пазар. Нашата концепция е да задържим това състояние - това обаче е краткотрайна обстановка ", призна Росен Христов и изясни, че Европейски Съюз и сега купува артикули с съветски източник от Турция. " Въпросът е за какво Европейски Съюз желае да купува от Турция, а не от България ", попита Росен Христов и увери, че " държавното управление пази напълно националния интерес ".

Росен Христов е разговарял и с италианските си сътрудници по въпроса са възможна национализация на рафинерията в Бургас като проект Б с влизане на страната в ръководството на рафинерията. " Въпросът е, че Италия може да доставя петрол отвред, а ние не. Ако ние национализираме, руската страна може да спре доставките на нефт. Никаква гаранция нямаме за това ", заяви Росен Христов и добави, че сега танкери не минават през Босфора. Вчера Демократична България и Движение за права и свободи внесоха законопроекти оперативният надзор върху рафинерията да се поеме от държавата, както се случи към този момент в Италия и Германия. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР