Правителството отблокира 99 000 л. вода от резерва за Община

...
Правителството отблокира 99 000 л. вода от резерва за Община
Коментари Харесай

Правителството отблокира от резерва 99 000 литра вода за жителите на община Своге

Правителството отблокира 99 000 л. вода от запаса за Община Своге. В Общината е оповестено бедствено състояние поради прекъсване на притока на вода в река Искрецка.

Водата би трябвало да стигне за 12 000 регистрирани поданици на общината, които, обаче, действително са доста повече, изясни шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " основен комисар Николай Николов. Това не е първото пресъхване на реката.

Близо 100 000-те хиляди литра вода, които кабинетът отблокира от запаса по искане на Кризисния щаб в Своге, ще бъдат раздавани на 15 пункта в града. Раздава се и вода за битови потребности.

" Различни са цистерните, поради условието на санитарните органи да не се допусне несертифицирана питейна вода за приложимост от жителите ", сподели гл. комисар Николай Николов.

Пожарна сигурност, земеделското министерство и хидрогеолози работят по няколко разновидността за обезпечаване на по-голям водоприток на река Искреца, изясни Николов. Първият е посредством прихващане на вода от Петрохан.

" Изграденото водохващане горе под връх Петрохан да бъде напълно ориентирано към с. Искрец, тъй че да опитаме да възстановим водните количества, които отиват към р. Студена и оттова в каптажа на с. Искрец. Надяваме се да даде резултат. Очакваме подобен до един-два дни ", сподели Николов.



Вторият авариен вид е водохващането при Искрец да се свърже с огромно подземно езеро - част от близо 200-те километра подземни пещери в региона. Николов изясни, че река Искрец не е изчезнала, само че е с доста дребен дебит. Тя пресъхва не за първи път.

" Реката свършва в нищото, потъва в земята и след няколко десетки км. излиза долу в Искрец. Не е за първи път. В края на 70-те години е имало сходен случай, съгласно очевидци, от 48-72 ч. водата се е възстановила, за жалост все още, обаче, нашата вода още не се е възстановила. Затова увеличихме прихода към р. Студена с 30-40 л./с., пренасочвайки всички водни количества към водохващането към с. Искрец ", сподели комисар Николов.



Според общината в Своге, обаче, дебитът от 30 литра в секунда е извънредно непълен.

" Необходимо е незабавно, отново дублирам, хидрогеоложки изследвания и сондажи незабавно, с цел да може да се преодолее този проблем. Ние не знаем тази река дали ще потече, по кое време ще потече и с какъв дебит. За човешка интервенция не може да става въпрос, най-вероятно това са сриване на земни маси, това е, съгласно нас, повода. Наистина това е естествен прелом, пред който сме безпомощни ", сподели Илия Богданов, зам.-кмет на Община Своге.

Четиридесетте тона мъртва риба от рибарниците ще бъде унищожена от Българската организация за сигурност на храните.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР