Правителството одобри в петък участието на България в инициативата на

...
Правителството одобри в петък участието на България в инициативата на
Коментари Харесай

България участва в Доверителния фонд на МВФ с 6, 7 млн. долара

Правителството утвърди в петък присъединяване на България в самодейността на Международния валутен фонд (МВФ) за набиране на средства за Доверителния фонд за понижаване на бедността и поддръжка на растежа.

Сумата е в размер на 5 млн. специфични права на тираж (около 6,7 млн. долара).

Необходимото финансиране ще бъде обезпечено   за 2024 година

Това оповестиха от държавната пресслужба. 

Участието на България в набирането на средства по този инструмент е осъществяване на задължения като акционер в МВФ, кореспондира с интернационалните цели на страната за осъществяване на споделени цели и политики в една фрагментирана световна стопанска система и ще изпрати позитивен политически сигнал към интернационалната общественост за готовността на страната да показа избрани финансови отговорности по интернационалните начинания.

Целта на самодейността е да бъде запълнен съществуващия дефицит на средства и МВФ да резервира потенциала си за даване на финансова помощ на страните с ниски приходи при облекчени условия.
 МВФ удостоверява риска от невисок стопански растеж
МВФ удостоверява риска от невисок стопански растеж

Юлските упования за икономическия напредък на МВФ са малко по-благоприятни от априлските

Припомня се, че при значими световни провокации и рецесии, които са свързани с увеличени потребности от финансиране, МВФ играе основна роля в поддръжката на уязвимите страни , в това число посредством Доверителния фонд за понижаване на бедността и поддръжка на растежа.

Всички държави-членки на Фонда споделят взаимна отговорност за поддържането на съответно равнище на неговите запаси.

Бюджетът ще бъде квалифициран, само че с цел да бъде импортиран за разглеждане, би трябвало да има работещо Народно заседание. Това значи, че за разглеждане от депутатите ще влезе след локалните избори. Това съобщи министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос на публицисти и че Асен Василев не може да върже бюджета.

Денков изясни, че държавното управление ще употребява времето по време на локалните избори, с цел да организира среща с министерствата и да направи обзор на заплатите. Когато стартира работа Народното събрание, незабавно ще бъде импортиран и проектобюджетът за 2024 година, посочи министър председателят.

Той добави обаче, че преди да влезе в Народното събрание, бюджетът първо би трябвало да бъде гласуван в Министерски съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg